eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Helyretette Juncker a Volkswagen vezérét

A dízelbotrányba keveredett Volkswagen vezérigazgatója nagyot tévedett, amikor néhány héttel ezelőtt olyan hangnemben írt levelet az Európai Bizottság elnökéhez, mint amilyen stílusban a beosztottjaihoz szokott fordulni. Most nyilvánosságra hozott válaszában Jean-Claude Juncker szabályosan rendre utasította a német gépkocsikonszern élén álló Matthias Müllert.

Matthias Müller levelében azt kérte Jean-Claude Junckertől, hogy intse le az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának okvetetlenkedését az emissziós értékek meghamisítása miatt károsult gépkocsi-tulajdonosok jóvátételével kapcsolatban.

A Volkswagen vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy ezáltal le lehetne zárni a számára annyi fejfájást okozó ügyet.

Matthias Müllert alighanem az késztette a levélírásra, hogy az Európai Bizottság is valamilyen formában kártérítést követel a több, mint 8 millió európai Volkswagen tulajdonos számára.

Miután az erről folytatott többszöri megbeszélés sem járt eredménnyel, Vera Jourova, fogyasztóvédelmi biztos a VW vezetőség tudtára adta, hogy közvetve ugyan nem tudja a német autókonszernt kártérítésre kényszeríteni, de megvannak a politikai eszközök ilyen céllal történő nyomás kifejtésére.

Helyretette Juncker a Volkswagen vezérét

Tény, hogy Matthias Müller mindenképpen túl szeretne lépni az 2015 kora őszén kirobbant botrány következményein, amelyek keretében a dízelmotorok emissziós adatainak meghamisítása miatt az Egyesült Államokban közel 15 milliárd dollárt fizet az amerikai károsultaknak, és csaknem kétszer ennyit, büntetésként, a washingtoni környezetvédelmi hatóságnak.

A Volkswagen vezérigazgatójának küldött válaszában Jean Claude Juncker hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságon belül előzetesen egyeztették a fogyasztóvédelmi biztos fellépését, amit semmiképpen sem lehet részrehajlásnak minősíteni, mint ezt Müller levelében állította.

Mindehhez epésen hozzáfűzte azt is, hogy

az EU alapszabályainak értelmében a szervezet bizottságának jogában áll a fellépés az unió területén élő fogyasztók védelmében, kiváltképpen akkor, ha több, mint 8 millióra tehető a károsultak száma.

Most nyilvánosságra hozott levelében az Európai Bizottság elnöke azt is Matthias Müller tudomására hozta, hogy nem tekinti elegendő jóvátételnek a Volkswagen által a dízelmotorok átszerelésére tett ingyenes ajánlatot, hanem elvárja tőle a fogyasztóvédelmi biztossal kezdett tárgyalások folytatását, ha nem is pénzbeli kártérítés végett, hanem esetleg az érintett kocsik garancia-idejének meghosszabbítása céljából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×