eur:
394.55
usd:
364.52
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Phenjan miatt Trump megzsarolta Kínát

Növekszik az Észak-Korea körüli feszültség és immár japán hadihajók is csatlakoznak a térségbe küldött amerikai flottillához. A cél az, hogy eltántorítsák a phenjani rezsimet az újabb rakéta- és atomtesztektől. Trump amerikai elnök korábban jelezte: akár egyedül is kész „rendezni a kérdést”.

Egyelőre csak név nélküli források számoltak be arról, hogy a Japán Önvédelmi Erők néhány rombolója is csatlakozik az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozóhoz és az azt kísérő hajókhoz a koreai partok közelében.

Donald Trump amerikai elnök nemrég arra figyelmeztetett, hogy ha Kína nem gyakorol nyomást az atomfegyverrel fenyegetőző Észak-Koreára, akkor kész „egyedül is megoldani a kérdést”.

Hszi csin-Ping kínai elnök, aki múlt heti amerikai útján személyesen is megismerte Trumpot, most felhívta az elnököt és arra sürgette, hogy „békés úton rendezzék a feszültséget”. Kína annak híve, hogy kivonják az atomfegyvereket a koreai-félszigetről – tette hozzá.

Trump – annak ellenére, hogy kifejezetten pozitívan beszélt Hszivel való találkozóiról – újabb Twitter-üzenetekben

figyelmeztette Pekinget: a jövőbeli kereskedelmi együttműködés attól is függ, hogy segítenek-e a kínaiak Phenjan atomprogramjának megfékezésében.

„Észak-Korea bajt keres. Ha Kína úgy dönt, segít, az jó. Ha nem, egyedül, nélkülük oldjuk meg a problémát! U.S.A!” – írta szerdán.

Arra is utalt: bármely Kínával kötött kereskedelmi alku „sokkal jobb lesz” , ha segítenek megoldani az Észak-Korea támasztotta problémát.

A térségbe küldött amerikai repülőgéphordozót és a kísérőhajókat egy tervezett ausztráliai látogatásról vezényelték át a koreai partok közelébe.

Találgatások szerint Észak-Korea újabb rakétateszteket készíthet elő a közelgő nemzeti ünnepek alkalmából.

Phenjan miatt Trump megzsarolta Kínát

Szombaton lesz az államalapító Kim ir-Szen születésének 105. évfordulója, április 25-én pedig a Néphadsereg Napja.

Kína már korábban elkezdett nyomást gyakorolni szomszédjára: Peking még februárban elrendelte, hogy állítsák le az észak-koreai szénimportot és helyette az Egyesült Államokból importál szenet, amivel valószínűleg jó pontokat szerezhet Trumpnál.

Észak-Korea kedden „katasztrofális következményekkel” fenyegette meg Washingtont és szövetségeseit „bármely további provokáció” esetén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

Béketárgyalásokról beszélt Zelenszkij, a NATO átlépheti az oroszok vörös vonalát - Háborús híreink hétfőn

11 napos "terrorelhárító" gyakorlatba kezdtek a kínai és fehérorosz katonák a lengyel határon található Breszt városa mellett. Az orosz külügyi tárca bejelentette: mostanra biztossá vált, hogy amerikai fegyverekkel is lövik Oroszországot. Orbán Viktor magyar miniszterelnök "béketurnéjának" harmadik állomása Peking volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök délután azt mondta: Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna közt, de más országok segítségére nyitott. Lengyelország megállapodást kötött Ukrajnával, melynek keretein belül a későbbiekben orosz rakétákat lőhetnek le az ukrán légtérből. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×