eur:
394.82
usd:
367.45
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

A Happyre táncolt a Ruttét ünneplő tömeg

Meglepetés a holland választásokon: Mark Rutte kormányzó miniszterelnök magabiztosan nyert a korábban fenyegetőnek tartott jobboldali populista Geert Wilders-szel szemben. Mint mondta: vesztett a populizmus „rossz fajtája”. A választások igazi vesztese ugyanakkor a baloldal.

Európa arra figyelt, hogy a Brexit-szavazás után és a francia választások előtt vajon Hollandiában is a populisták nyernek-e. A szavazatok döntő többségének összeszámlálása után hajnalban már világossá vált, hogy nem.

Hiába folytatott magabiztos kampányt az EU- és bevándorlás-ellenes Geert Wilders, Szabadságpártjának eredménye jóval a kormánypárt mögött maradt.

A hollandok számára kulcsfontosságú volt a voks – jelzi ezt, hogy a szavazásra jogosultak csaknem 80 százaléka járult az urnákhoz.

Mark Rutte miniszterelnök, a következő kormányfői poszt várományosa így kommentálta győzelmét: a Brexit és az amerikai elnökválasztás után Hollandia megállította „a populizmus rossz fajtáját”.

Rutte VDD párja a 150 parlamenti helyből 31-re volt esélyes. A pártközpontban a győzelmet ünneplő tömeg Pharell Williams optimizmustól kicsattanó slágerére, a Happyre táncolt.

Közben az iszlám- és EU-ellenes Geert Wilders, a Szabadságpárt vezetője nem túl boldog. Ugyan 19-re növelte mandátumai számát és második lett, a választási eredmény mégis csalódás a számára, mivel egészen a kampány végéig vezetett a közvéleménykutatásokban.

Wilders harmadával több mandátumot szerzett, mint az előző parlamentben, de elmaradt a 2010-es rekordtól, amikor 24 hellyel rendelkezett.

Ő azt mondta, hogy nem lehet leírni és hogy eljön még a hazafias tavasz.

Wilders tényezővé vált és ezt bizonyítja, hogy Rutte retorikája is jobbra tolódott. Nemrég például azt mondta az országban élő külföldi származású polgároknak: ha nem tetszenek a holland értékek, akkor el lehet menni. A Szabadságpárt iszlám-ellenes kirohanásait viszont nem tette magáévá.

Rutte liberális pártjának győzelmét megkönnyebbüléssel fogadták az európai vezetők és most azt találgatják: kihat-e a közelgő francia elnökválasztásokra, hogy a holland kormánynak sikerült megállítani a radikális populisták előretörését.

A holland választások fontos momentuma ugyanakkor az is, hogy komoly vereséget szenvedett a baloldal

– az eddig jelentős politikai tényezőnek számító és koalíciós partner Munkáspárt - Jeroen Dijsselbleom pénzügyminiszter, az Euroövezet pénzügyi tárcavezetőit tömörítő Eurocsoport vezetőjének pártja - mandátumai kétharmadát vesztette el.

Rutte most két másik, második helyen végzett párttal, a kereszténydemokratákkal és a liberális D66-tal tárgyalhat egy újabb koalíciós kormány megalakításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×