eur:
401.42
usd:
363.89
bux:
73213.52
2024. október 4. péntek Ferenc

Steinmeier mellett mindenki esélytelen

A német államelnök hivatali ideje februárban jár le és Joachim Gauck már közölte, hogy nem jelölte magát újból. Most minden jel arra mutat, hogy a legmagasabb közjogi tisztséget a jelenlegi külügyminiszter Frank Walter Steinmeier veszi át, ugyanis a berlini kormánykoalíciónak ő lesz a jelöltje az elnökválasztáson. Steinmeierrel szemben a többi párt jelöltje gyakorlatilag esélytelen.

A kancellár vezetése alatt álló úgynevezett nagykoalíció megalakulásakor a három résztvevő párt megállapodott abban, hogy a külügyminiszteri tisztséget szociáldemokrata politikus fogja betölteni. Ennek megfelelően kapta Frank Walter Steinmeier a tárcát.

Miután hosszas huzavona után a napokban a koalíciós pártok megegyeztek közös elnökjelölt felállításában, szinte azonnal felmerült a kérdés, hogy kire bízzák a német diplomácia vezetését Steinmeier államfővé választása után.

Lapértesülések szerint a német külügyminiszteri tisztségre jó eséllyel pályázna Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, róla azonban úgy hírlik, hogy csak akkor fogadná el a felkínált állást, ha a jövő őszi országos választáson ő lenne a Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje.

A lapjelentésekkel kapcsolatban Martin Schulz a Süddeutsche Zeitung Berlinben rendezett gazdasági értekezletén csak annyit közölt, hogy a külügyi tárca átvételét nem kötötte semmilyen feltételhez.

Utalt arra is, hogy a Szociáldemokrata Párt egy későbbi időben dönt arról, hogy kit jelöl a jövő őszi választáson a kancellári tisztségre. Tény, hogy Angela Merkel helyettese, Sigmar Gabriel szociáldemokrata gazdasági miniszter is hajlik a jelöltségre és pártja vezetősége nem titkolja, hogy ha ő szeretne fellépni a kereszténypárti Angela Merkellel szemben, másról aligha lehet szó.

A legfrissebb közvélemény-kutatások viszont arra utalnak, hogy mind Gabriel, mind Schulz támogatottsága messze elmarad a jelenlegi kancellár népszerűsége mögött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés – cikkünk frissül

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. A közgyűlés levette a napirendről az szmsz vitáját és elfogadását, a vita akörül alakult ki Karácsony Gergely és a többség között, hogy lehet-e olyan módosító indítványokról szavazni, amelyet nem a főpolgármester nyújt be.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×