eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Nagy-Britannia nem szeretne uniós hadsereget

A gondolat még alig fogalmazódott meg, a britek máris közölték, hogy semmiképpen sem támogatnák egy uniós hadsereg létrehozását. A hét elején a német védelmi miniszter még reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió idővel közös haderővel fog rendelkezni, azonban még a NATO főtitkára sem tudta megváltoztatni a londoni kormány elutasító álláspontját.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy nem lát ellentétet egy ütőképes NATO és egy erős európai védelem között. A NATO főtitkára Pozsonyban, az Európai Unió külügyi biztosával, Federica Mogherinivel közösen tartott sajtóértekezleten nyilatkozott.

Alighanem Mogherini még inkább igyekezett eloszlatni a londoni kormány fenntartásait, ugyanis hozzáfűzte Stoltenberg kijelentéséhez, hogy az európai védelem megerősítését célzó elképzelés távolról sem jelent egyet a közös európai hadsereg létrehozásával, éppen ellenkezőleg: az uniós tagállamok közti együttműködés hatékonyabbá tételét szolgálja, beleértve a NATO-val folytatott együttműködést.

Nagy-Britannia – noha a nyár elején az Európai Unióból való kiválás mellett döntött – határozottan ellenezi egy uniós véderő létrehozását, mert ez – szerinte – gyengítené a NATO-t. A britekről azonban már korábban is köztudott volt, hogy elvetik a NATO-n kívül történő katonai együttműködés gondolatát.

A régóta húzódó vita parazsát most egy francia-német dokumentum lobbantotta lángra. Az állandó strukturált együttműködés elnevezésű tervezet abból az uniós szerződésből indul ki, amely lehetővé teszi, hogy egyes tagállamok szorosabbra fűzzék a maguk közti kooperációt. Erre alapul az EU-n belül nem egyszer kemény magként emlegetett francia-német tengely.

A most kidolgozott francia-német dokumentum pedig éppen a védelmi együttműködés elmélyítését hozza fel példaként, amelyhez idővel bármely uniós tagország is csatlakozhatna.

Tudósítók ezzel kapcsolatban utaltak korábbi német-francia-lengyel közös hadgyakorlatra és ennek kedvező visszhangjára a három balti ország körében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×