eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Trump a pártveteránok szerint is alkalmatlan

"Donald Trump veszélyes elnök lenne" - ezt mondják az amerikai republikánus párt biztonságpolitikai szakértői, akik szerint nem szabad hagyni, hogy ő vegye át Barack Obama helyét a Fehér Házban.

Bár nagy többséggel választották elnökjelöltnek, az amerikai republikánus párt sok vezető tisztségviselője és szakértője nem tud megbékélni azzal, hogy Donald Trump lehet az Egyesült Államok következő elnöke.

Most 50 prominens külpolitikai és biztonságpolitikai illetékes, köztük a CIA egyik volt igazgatója adott ki közös, Trump-ellenes nyilatkozatot.

Ebben azt írják, hogy a milliárdos üzletember „az amerikai történelem egyik leginkább meggondolatlan” elnöke lenne.

A pártveteránok nyilatkozatának nyers hangneme különösen figyelemre méltó – írta a Reuters.

„Trump jelleme, értékrendje és hiányos tapasztalata alkalmatlanná teszi őt arra, hogy elnök legyen. Aláássa az Egyesült Államok, mint a szabad világ vezetőjének erkölcsi tekintélyét. Úgy tűnik, az amerikai alkotmány, törvények és intézmények alapvető fogalmaival nincs tisztában és nem is hisz bennük. Ezek közé tartozik a vallási tolerancia, a sajtószabadság és a független igazságszolgáltatás”.

„Külpolitikai szempontból Donald Trump alkalmatlan elnöknek és főparancsnoknak” - olvasható a nyilatkozatban.

„Egyikünk sem szavaz majd Donald Trumpra” – teszik hozzá az aláírók, bár némelyiküknek kétségei vannak a demokrata jelölttel, Hillary Clintonnal kapcsolatban is.

Az aláírók között olyanok is vannak, akik több amerikai elnök alatt szolgáltak, például Michael Hayden a CIA volt igazgatója, Michael Chertoff volt belbiztonsági főnök, John Negroponte a Nemzeti Hírszerzés volt főnöke és két kereskedelmi főképviselő, Carla Hills és Robert Zoelick.

Az aláírók között sok olyan volt, akik márciusban még nem voltak hajlandók a nevüket adni egy Trumpot bíráló nyílt levélhez.

Trump válasza azt volt, hogy „a kudarcot vallott washingtoni elit” mondott róla véleményt, olyan emberek, akik „megérdemlik, hogy őket vádolják amiért a világ ilyen veszélyes hely lett”.

„Ezek a benfenntesek és Hillary Clinton felelősek a katasztrofális döntésekért, így Irak megtámadásáért, azért, hogy amerikaiak halhattak meg a líbiai Bengáziban és ők hagyták felemelkedni az Iszlám Államot” – írta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×