eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó

Saját képviselői is leváltanák a kormánypárt vezetőségét

Hatodik alkalommal gyűltek össze a tüntetők a pozsonyi Bonaparte lakópark előtt, hogy az adócsalási botrányba keveredett szlovák belügyminiszter, Robert Kaliňák lemondását követeljék. A kormánypárti Smer csúcsvezetésének ténykedése már a párt EP-képviselőinek is kínos.

„Állítsuk meg Kaliňákot!” és „Fico védelmezi a rablókat!” – feliratú transzparensekkel tüntettek az egybegyűltek, követelve Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter lemondását. „Mindegy, hogy ötven vagy ötezer ember van itt, fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez egy nem normális állapot” – mondta a gyülekező tömeg előtt Richard Sulík, az ellenzék egyik vezéralakja. A Szabadság és Szolidaritás pártelnöke szerint egy fejlett országban megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök adócsalásból nyert pénzből épített lakásban éljen, és a belügyminisztert az ő közvetlen beosztottjai vizsgálják.

Az ellenzék szerint a belügyminiszternek azért kell lemondania, mert korábban egy olyan kétes hírű vállalkozóval üzletelt, akit adócsalással gyanúsítanak. Ficótól pedig azt követelik, hogy költözzön ki abból a lakóházból, melyet adócsalásból nyert pénzből építettek.

A tüntetésen megjelent ellenzéki szónokok szerint szemet hunyni a korrupció felett annyit jelent, mint tűrni a társadalom ellen elkövetett bűncselekményt. Egyikük arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az ügyész más esetekben hét és tíz éves késésekkel dolgozik, addig az adócsalást leleplező és a bankszámlákba betekintő képviselő asszisztens esetében ehhez hét-tíz óra is elegendő volt.

Richard Sulík vallja, hogy a folyamatos tüntetéseknek van értelme. Ezt bizonyítja az is, hogy saját európai parlamenti képviselői is bírálták a kormánypárti Smert. Boris Zala és Monika Flašíková-Beňová egy hónapja még csak a belügyminiszter távozását sürgette, mára viszont saját pártjuk vezetőinek nagy részét lecserélnék. „Nem várhatunk 2020-ig, legkésőbb egy-másfél éven belül végbe kell mennie a váltásnak” – mondta Boris Zala, aki a megfáradt politikai garnitúrát a fiatal, progresszív és botrányoktól mentes nemzedékre cserélné.

Flašíková-Beňová osztja brüsszeli képviselőtársa véleményét. Úgy fogalmazott, Robert Kaliňáknak még a nyár előtt távoznia kellett volna a belügyminiszteri és a Smer alelnöki posztjáról, így sok kellemetlenségtől megkímélte volna a pártot.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×