eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Volt katona a Baton Rouge-i rendőrgyilkos

Ismét rendőröket öltek meg az Egyesült Államokban. Két héttel azután, hogy a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban a rendőrök vitatott körülmények között agyonlőttek egy fekete férfit, egy fegyveres három rendfenntartóval végzett. A dallasi vérengzés után, rövid időn belül ez már a második ilyen eset.

Ismét egy volt katona ölt rendőröket – ezúttal Louisiana fővárosában, Baton Rouge-ban. Az eset szinte bizonyosan a főleg fekete polgárok elleni rendőri túlkapásokat követő bosszú lehet.

Két hete a városban lőttek agyon helyi rendőrök egy igazoltatás során földre kényszerített fekete férfit. Ez és egy másik sokkoló eset nyomán több amerikai városban kezdődtek tüntetések a rendőri túlkapások miatt.

Dallasban, az egyik ilyen felvonulás során egy volt katona öt fehér rendőrt lőtt agyon. A színes bőrű veterán – akit később megöltek – azt mondta, hogy fehéreket akart ölni.

Baton Rouge-ban szintén egy volt katona, egy egykori tengerészgyalogos ölt meg három rendőrt, és nem számított neki, hogy az áldozatok között fekete is volt .

A támadóról, akivel a rendőrök végeztek, kiderült, hogy a gyilkosságokat 29. születésnapján követte el. Gavin Eugene Long hat éve szerelt le, és a több száz mérföldre lévő Kansas City-ből érkezett a louisianai fővárosba.

A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a gyilkos csapdába csalta-e a rendőröket egy hamis segélykérő hívással. Egyes szemtanúk szerint már azelőtt is lövöldözés folyt, hogy a rendőrök a helyszínre érkeztek volna.

Az egyik mostani áldozat, a színes bőrű Montrell Jackson rendőrtiszt korábban, a szintén fekete Alton Sterling halálával záruló rendőri fellépés után azt írta: fizikailag és érzelmileg is kimerült. Mindkét oldal érzelmeit átélve hozzátette: amikor egyenruhát visel, gyűlölködő pillantásokat kap, amikor civilben jár, akkor egyesek fenyegetőnek tartják bőrszíne miatt.

Long másik megnevezett áldozata Matthew Gerald volt, aki hozzá hasonlóan a tengerészgyalogságtól szerelt le.

A támadó összesen hat rendőrre lőtt rá, a három halott mellett hárman megsebesültek. Szemtanúk arról beszéltek, hogy 25-30 lövést hallottak.

Barack Obama elnök néhány napja Dallasban összefogásra szólított fel, és sürgette, hogy a rendőrök és a fekete polgárok jogaiért kampányolók próbálják megérteni a másik oldalt.

Most újabb atrocitásra kellett reagálnia: „semmi sem igazolhatja a rendőrség elleni erőszakot... ezek gyáva emberek támadásai, akik nem fejezik ki senkinek az érdekeit” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×