eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Az unióban vagy egyedül?

Ma döntenek a brit választók arról, hogy országuk az Európai Unió tagja maradjon el. Az egymással szemben álló két tábor az utolsó napig kampányolt vagy gazdasági káoszt vagy felvirágzást és szabadságot jósolva a kilépés esetén. Ami bizonyos: az eredmény szoros lesz, az ország pedig megosztottá vált.

Londonban szűnni nem akaró esővel jött el a brit uniós tagságáról döntő népszavazás napja. Sok függ a részvételtől, különösen attól, hogy az ingadozók és a fiatalok milyen arányban mennek el voksolni.

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy azok a britek – általában az idősebb korosztály – akik hátat akarnak fordítani az EU-nak és megállítani a kelet-európaiak bevándorlását – sokkal motiváltabbak és mindenképpen leadják voksukat.

Az utcákon egymással éles szópárbajt vívó idősebbek és tizenévesek, a maradásra felszólító szórólapjáért megvert idős férfi és emlékezés a meggyilkolt EU-párti képviselőnőre, Jo Cox-ra – csak néhány pillanatkép az Unió jövőjére is kiható voks előtti kampányból.

A két tábor hívei az utolsó nap is szenvedélyesen érveltek és több helyen is megfordultak az országban.

Boris Johnson volt londoni főpolgármester után Nigel Farage, a referendumot kikényszerítő Brit Függetlenségi Párt, a UKIP vezére is „a mai nap a függetlenségünk napja” szlogent említette. A pikáns ebben csak az, hogy ezt az azonos című hollywoodi film fiktív amerikai elnöke használta, hogy összefogásra hívja fel az emberiséget a bolygót fenyegető idegenek ellen.

De most kik is a veszélyes idegenek? Az unióból érkezett migránsok és azok a politikusok, akikkel a britek az EU-ban megosztják a szuverenitásukat.

A maradáspárti oldalon egy platformon kampányoltak a politikai ellenfelek: David Cameron konzervatív miniszterelnök és az ellenzéki Munkáspárt több vezetője. Az egyik legszenvedélyesebb beszédet Gordon Brown volt kormányfő mondta el, amit Cameron is dicsérettel illetett: „Az ország, amit szeretek, jobb ennél, jobb ezeknél a vitáknál, sértéseknél és posztereknél...egy toleráns, előítéletektől mentes ország, ahol az emberek gyűlölik a gyűlöletet.”

Mindeközben nem világos, hogy mi lesz azzal a több, mint egymillió uniós munkavállalóval, akinek bevándorlása annyira feltüzelte a Brexit-tábort. Bár még a kilépésért kampányolók is azt állítják, hogy aki már itt van, azt nem küldik haza, erre nem tudnak semmi garanciát adni. Arra sem, hogy az EU-költségvetésbe befizetett, de a Brexit után megtartott milliárdokat valóban a közszolgáltatások javítására költik-e majd el.

A mai nap brit, valamint a Nagy-Britanniában élő ír és nemzetközösségi állampolgár – összesen 46 millió ember - mondhat véleményt. Szavazhatnak a külföldön élő britek is, de csak azok, akik kevesebb, mint 15 éve költöztek el.

A szavazófülkék reggel héttől este 10-ig lesznek nyitva, a voksokat 382 helyen számolják majd. Az eredményt az Országos Szavazatszámlálási Biztos jelenti majd be a manchesteri városházán. A Brit Választási Bizottság szerint a péntek reggelre kiderülhet, hogy hogyan néz szembe Nagy-Britannia a jövővel: EU-tagként vagy egyedül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×