eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Maradnak a britek az EU-ban?

Június huszonharmadikán dönti el a népszavazás, marad-e Nagy-Britannia az Európai Unióban, vagy sem. A kilépés hívei szerint másnap fellégezhetne az ország és megkezdhetné kereskedelmi tárgyalásait az egész világgal. A bentmaradás pártolói viszont arra figyelmeztetnek, hogy a kilépési procedúra bonyolult, eltarthat akár tíz évig is.

Az Európai Unióból még soha nem lépett ki egyetlen tagország sem. Az Unió elődje volt az Európai Gazdasági Közösség, és amikor a tagsággal rendelkező Dánia függetlenítette Grönlandot, a szigetországocska kormányzata népszavazást írt ki. A lakosság, a halászati jogok megvédése érdekében döntött úgy, hogy Grönland hagyja el a Közösséget. A szabályok szerint egy kilépővel két éven belül le kell bonyolítani a szerződések felbontásának a procedúráját, de ez olyan bonyolult folyamat, hogy bár ez esetben csak egy körülbelül negyvenezer lakosú kis országról volt szó, a két évet háromra kellett meghosszabbítani, hogy mindent elintézhessenek.

Erre emlékeztetnek most a brit uniós tagság megőrzésének hívei, figyelmeztetik az elszakadás, a Brexit pártolóit, hogy tévednek, ha azt hiszik: az unióra vonatkozó törvények kiiktatásával egyszeriben minden el lesz intézve. Nagy-Britannia nagy ország, a világ ötödik legerősebb gazdasága, immár ezer szál köti a huszonhét európai tagtársához és Brüsszelhez, ezeket szétszálazni hosszadalmas eljárásnak ígérkezik, a procedúra egy kormánymegbízásból készült előtanulmány szerint tíz évig is elhúzódhat. Ez alatt a legnehezebb lesz Nagy-Britannia számára az új gazdasági egyezmények létrehozása. Ráadásul 2017-ben Németországban és Franciaországban választások lesznek, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet. Ilyen érvek hallatán ugrik be a még határozatlan brit szavazópolgár emlékezetébe az, amit a feltételek melletti bennmaradás mellett ágáló David Cameron miniszterelnök mondott, miszerint a kilépés "ugrás lenne a sötétbe."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×