Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 6. szombat Miklós
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Kapu Tibor kutatóűrhajós Budapesten 2024. május 27-én. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 27-én Budapesten.
Nyitókép: MTI/KKM

Rábólintott a NASA, Kapu Tibor magyar "űrcsokoládéval" megy az ISS-re

Különleges magyar édesség, a Stühmer Pillanat Korfu "űrcsokoládé" utazhat a NASA jóváhagyását követően Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa csomagjában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program és a Stühmer Kft. szerdai közleménye szerint együttműködésük - melynek részeként a magyar csokoládé is eljuthat az űrbe - 2024 áprilisában kezdődött, az egyeztetéseket követően pedig a Stühmer hivatalos támogatóként csatlakozott a magyar űrmisszióhoz.

"Amikor először felmerült az ötlet, hogy csokoládét küldjünk az űrbe, elsőre lehetetlen kihívásnak tűnt. A NASA szigorú követelmények elé állított bennünket, hiszen az űrben tapasztalható különleges körülményeknek kell megfelelnie a felrepített csokoládénak" - idézi a közlemény Mazurka Évát, a Stühmer Kft. minőségirányítási vezetőjét.

A megoldás érdekében a cég csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. A gyors kutatási folyamat után a vállalatnak egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehoznia egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak. Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is - tették hozzá.

A közlemény idézi Juhos Norbertet, a HUNOR-program mission managerét, aki kiemelte: kiemelkedő fontosságú volt számukra, hogy a misszió részeként megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.

"Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből" - üzente a kiképzőközpontból Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom-4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik.

"Ez a termék nem csupán egy finom édesség. Ez a magyar innováció, a tradíció és a modern technológia találkozása" - idézi az összegzés Farkas Bertalant, Magyarország első űrhajósát, aki felkészülésük során Kapu Tibort és Cserényi Gyulát személyesen is segítette tapasztalataival.

A közlemény idézi Csóll Pétert, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét is, aki szerint a projekt a magyar kreativitás, az innováció és tradíció diadala. "Büszkék vagyunk rá, hogy a Stühmer egy kis darab Magyarországot is eljuttathat a világűrbe" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×