eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Pixabay

Rákos betegek kezeléséhez használt gyógyszer segíthet a Covid-19-fertőzötteknek is

Magyar kutatók egy daganatos betegségek ellen használt gyógyszert azonosítottak a Covid-19 elleni küzdelem újabb lehetséges eszközeként. A Rucaparib már a fertőzés első fázisában bevethető, nagyobb jelentősége azonban a súlyos lefolyású, komoly légzőszervi tüneteket mutató betegeknél lehet. A vizsgálatok alapján a hatóanyag az újabb és újabb variánsok ellen is hatásosnak tűnik.

"Az úgynevezett PARP enzimek szerepét mind gyulladásos folyamatokban, mind pedig a Covid-19 fertőzéssel összefüggésben vizsgálták már, és ez adta az ötletet a kutatás vezetőjének, Bay Péternek, a Debreceni Egyetem professzornak, hogy próbáljuk meg igazolni az onkológiában már használt gyógyszer alkalmazhatóságát Covid-19 fertőzések esetén" – mondta az InfoRádióban Keserű György Miklós akadémikus, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője.

A kutató elmondta, a Jakab Ferenc vezette Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködve vizsgálták a már ismert hatóanyagnak a Covid-19 vírus szaporodására gyakorolt hatását, és így sikerült megállapítani, hogy

ez a hatóanyag nem csupán a gyulladásos folyamatokat képes visszaszorítani, hanem a vírus tüskefehérjéjéhez kapcsolódva képes megakadályozni a sejtbe jutását, így tehát antivirális hatással is rendelkezik.

A kutatás jelenlegi fázisáról Keserű György Miklós elmondta, az onkológiában már használatos ez a gyógyszer, így tulajdonképpen ez újrapozicionálásnak tekinthető. Hozzátette, azért is érdekes, mert a koronavírus-fertőzésnek két szakasza van: a virális, ami a vírus szaporodásával kapcsolatos, illetve a fertőzés következtében kialakuló, súlyosabb, gyulladásokkal jellemzett szakasz. Kiemelte: a vizsgált hatóanyag érdekessége, hogy mind a két szakaszban képes a betegek számára megoldást kínálni.

A mintegy 20 intézményből, 30 kutató bevonásával elvégzett vizsgálatok eredményei lehetővé teszik, hogy ezt az eddig onkológiai használatban lévő hatóanyagot a jövőben koronavírus-fertőzöttek esetében is alkalmazhassák.

A kutató elmondta, az, hogy a hatóanyag már humán vizsgálatokon is átment, azt jelenti, hogy alkalmas az emberi terápiában való alkalmazásra. Megjegyezte, ehhez még el kell végezni a hatósági engedélyhez szükséges vizsgálatokat, ami viszont jelenleg nincs napirenden. Hangsúlyozta, a kutatócsoport egy alapkutatást végzett egy klinikai gyakorlatban már használt gyógyszerrel, laboratóriumi körülmények között.

A vizsgálattal nem az a céljuk, hogy eljussanak az emberkísérletekig, csupán azt kellett megállapítaniuk, mechanizmusából fakadóan alkalmazhatók-e ezek a gyógyszerek súlyos koronavírusos fertőzések esetén is. Hozzátette, a válasz pozitív lett, így ha erre szükség van, az emberen való alkalmazás előtt további klinikai vizsgálatok szükségesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×