eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor
BERLIN, GERMANY - AUGUST 13: Symbolic photo on the topic of eye wrinkles. A woman looks at her eye wrinkles in the mirror on August 13, 2024 in Berlin, Germany. (Photo Illustration by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Nincs többé ráncos bőr - állítja egy nemzetközi kutatócsoport

Az emberi bőr kialakulásának titkait tárták fel kutatók, ami az öregedés elleni küzdelemben és a transzplantációs eljárásokban is áttörést hozhat.

Egy nemzetközi kutatócsoport jelentős előrelépést ért el az emberi bőr kialakulásának megértésében. A tudósok nem csak feltárták, hogyan jön létre a bőr őssejtekből, de kis mennyiségben laboratóriumban is sikerült bőrt előállítaniuk - írja a BBC tudósítása alapján a Portfolio. Ez a felfedezés új távlatokat nyithat az öregedés folyamatának lassításában, a mesterséges bőr transzplantációs célú előállításában, valamint a hegesedés megelőzésében.

A kutatás a Human Cell Atlas projekt keretében zajlott, Muzlifah Haniffa professzor, a projekt egyik vezetője elmondta: "Ha manipulálni tudjuk a bőrt és meg tudjuk akadályozni az öregedést, kevesebb ráncunk lesz. Ha megértjük, hogyan változnak a sejtek a kezdeti fejlődésüktől a felnőttkori öregedésig, akkor jöhetnek az olyan kérdések is, mint: Hogyan fiatalíthatom meg a szerveket, hogyan tehetem fiatalabbá a szívet,

hogyan tehetem fiatalabbá a bőrt?"

A kutatók azonosították azokat a géneket, amelyek a magzati fejlődés során bekapcsolódnak és irányítják a bőr kialakulását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Riadót fújtak a tudósok: az összeomlás szélén áll a földi élet több évezredes védőrendszere

Riadót fújtak a tudósok: az összeomlás szélén áll a földi élet több évezredes védőrendszere

Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban általában szinte kizárólag az hangzik el, hogy mekkora terhet jelentenek a bolygóra nézve, milyen közvetlen hatással vannak a földi hőmérsékletre. Arról azonban ritkán beszélünk, hogy a földi ökoszisztémák természetes adottságaikból fakadóan képesek lehetnek ezen gázok, különösen a legnagyobb környezeti terhet jelentő szén-dioxid semlegesítésére. Kutatások alapján ez az évezredek óta harmonikusan működő rendszer hatékonyan tartotta körforgásban a földi élőlények által kibocsátott szén-dioxidot. Viszont a friss tanulmányok arról árulkodnak, hogy az elmúlt évek kiugróan magas hőmérséklete veszélybe sodorta a Föld ezen természetes védekező mechanizmusait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×