eur:
400.67
usd:
367.12
bux:
74408.32
2024. október 14. hétfő Helén
Satrship
Nyitókép: SpaceX

Olyan bravúrt hajtott végre a SpaceX, ami alapjaiban változtathatja meg az űrkutatást - videók

Sikeresen visszatért és automatikusan az indító állványra ereszkedett a világ legerősebb hordozórakétája, a Super Heavy.

A Super Heavy hordozórakétából és a Starship űrhajóból álló újgenerációs rakétarendszert emberek Holdra, majd Marsra juttatására céljával fejleszti az Elon Musk milliárdos üzletember tulajdonában lévő SpaceX magán űrkutatási vállalat. A cég dél-texasi űrközpontjából vasárnap volt az új űrjármű ötödik kísérleti indítása, amely ateljes sikert hozott.

A 120 méternél nagyobb űrrakéta egyórás repülést hajtott végre, és most első ízben megpróbálták a 70 méteres alsó fokozat, a hordozórakéta leszállását közvetlenül az indítóállványnál, ami sikerült is.

A korábbi tesztek változó sikerrel jártak. Az első próbaindítás során 2023 áprilisában az egész rakétaegység néhány perc elteltével felrobbant. A második próbálkozás során 2023 novemberében ugyan sikerült az alsó fokozatnak leválnia, a felső pedig tovább is repült, de aztán mindkettő külön-külön felrobbant.

A harmadik teszt idején idén márciusban a Starship első alkalommal elérte a világűrt, de a próbarepülést ez alkalommal sem tudta sikeresen lezárni. A negyedik tesztindítás során júniusban az űrrakéta első ízben próbálkozott ellenőrzött leszállással, ami aztán nem a tervek szerint sikerült.

A SpaceX mindvégig hangsúlyozta, hogy a tesztek célja az adatgyűjtés. Az alábbi ábar jól érzékeltei milyen hatalmas méretű a Starship / Super Heavy kettőse.

A SpaceX úgy tervezi, hogy az űrrakéta mindkét fokozata újrahasznosítható, s több mint 100 tonna hasznos terhet tud majd ezzel a rendszerrel a világűrbe szállítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×