eur:
395.42
usd:
368.57
bux:
71904.13
2024. július 2. kedd Ottó
Hungarian forint money, Woman clutching a handful of banknotes, Large denominations, Inflation and financial situation in Hungary
Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Undorító dolgokat mutattak ki a magyar készpénzen

Egy videós baktériumokat és gombákat is ki tudott tenyészteni rajtuk.

Egy-egy érme illetve bankjegy rengeteg ember kezén megy keresztül, így akarva-akaratlan is rengeteg szennyeződést viszünk fel rájuk. Ezúttal viszont egy videónak hála szabad szemmel is láthatjuk, hogy milyen gusztustalan dolgok képesek megtelepedni a fizetőeszközökön – írja a Pénzcentrum.

A plantprotecting videójában egy fémszázasról és egy papír ötszázasról is mintát vesznek, majd két különböző talajon, egy úgynevezett sima nutrient agaron és egy véres agaron tenyésztette a videós. A papírpénzről vett minta esetében az egyik táptalajon egy-két féle baktérium nőtt csak fel, és ez szinte teljesen belepte az egész agarlemezt. Ezzel ellentétben a véres agaron felnőtt baktériumkolóniák száma sokkal magasabb, és egy gombatelep is megjelent.

A fémpénznél az egyik táptalajon kétféle uralkodó baktériumkolónia mutatkozott, a másik táptalajon szinte nem nőtt fel semmi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

plantprotection (@plantprotecting) által megosztott bejegyzés

A videóban látottak igen látványosak, így ha a készpénzhasználattól nem is ijesztenek el minket, azért a pénzhasználat utáni kézmosást vélhetően a jövőben már nem fogjuk elfelejteni. Egyébként nem a készpénz az egyetlen, gyakran használt eszközünk, amin hemzsegnek a baktériumok, a mobiltelefonokat sem árt időről időre alaposan letakarítani, de még az élelmiszerek esetében sem feltétlen jobb a helyzet, ugyanis a tv-paprikákról vett mintákban is különböző kórokozókat sikerült kimutatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×