eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

"A vírus feszegeti a határait" - Kemenesi Gábor aggódik

Amerikában már szarvasmarhák is megfertőződtek madárinfluenza-vírussal, és ez azt is jelenti, hogy az immáron évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány az emberhez is utat találhat a háziállatainkon keresztül – írta közösségi bejegyzésében Kemenesi Gábor.

A Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Laboratórium vezetőjével ennek apropóján a portfolio.hu közölt interjút.

Ebben a virológus arról is beszélt, hogy aa H5N1 szarvasmarhákban történő jelentős jelenlétük aggasztó, hiszen emlős révén a marhák egy kicsit közelebb hozhatják hozzánk a vírust. Az biztos, hogy

a H5N1 madárinfluenza az elmúlt évtizedekben sosem jutott ilyen messzire eredeti madár gazdáitól,

és sosem jelent meg ilyen mértékben emlősökben.

Az állati eredetű felbukkanó fertőző betegségekre nagyon jellemző, hogy egy klasszikus, több ágazatot érintő problémát jelentenek – tette még hozzá. Ezért aztán olyan diagnosztikai, hatósági, szabályozási és egyéb megfontolásokra és lépésekre van szükség, amiket egy ilyen gyorsan változó helyzetben nehéz megtenni.

Erre találták ki az Egy Egészség (angolul One Health) koncepciót, amely kimondja, hogy az emberek egészsége szorosan összefügg a környezetünk és az állatvilág egészségével. Ha meg tudunk őrizni egy egészséges ökoszisztémát vagy egészséges szarvasmarha ágazatot, akkor a mostanihoz hasonló helyzetekre kisebb esély lenne.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×