eur:
385.51
usd:
354.79
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia
Water channel for irrigation known as an acequia, Sierra Nevada Mountains in the High Alpujarras, near Capileira, Granada Province, Spain. (Photo By: Geography Photos/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Education Images

Ezeréves öntözési technikát fedeztek fel újra

Andalúziában ősi módszerrel próbálkoznak a klímaváltozás miatt.

Az acequiasok olyan árkokra hasonlító öntözőcsatornák, amelyeket a mórok telepítettek a 9. században, szerte Dél-Spanyolországban. Az andalúziai vidéket évszázadokon át ilyen csatornák hálózták be, megkönnyítve a gazdáknak az öntözést.

A mezőgazdaság kiterjedése miatt feledésbe merült találmányt nemrég fedezték fel újra a kutatók - írja a Telex. Néhány év alatt mintegy ötven kilométernyi acequias csatornamedret állítottak helyre a régészek, ezeket ma már megszokott módon használják a gazdák.

Az Andalúziát sújtó történelmi szárazság idején ezek a csatornák megoldást jelenthetnek a klímaváltozás ellen vívott harcban.

Címlapról ajánljuk
Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt Nyitrabányán – videó

Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt Nyitrabányán – videó

Lövések dördültek a kormány nyitrabányai (Handlová) kihelyezett ülését követően. A szlovák miniszterelnököt több lövés érte, mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol sürgősségi műtétet kell rajta elvégezni.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a német védelmi miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×