eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Veszélyes rovar jelent meg Magyarországon, teniszütővel lehet csak lecsapni

Az ázsiai lódarázs először jelent meg Magyarországon, az emberekre nem veszélyes, de a méhekre vadászik.

Szeptember elején rossz hírt kaptak a magyar méhészek: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) közölte, hogy Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs. Az elsőt a Szigetközben észlelték. Az OMME mosonmagyaróvári szervezetének vezetője, Varga Tamás Imre a Telexnek arról beszélt, várható volt az ázsiai lódarázs megjelenése, de azt gondolták, ez csak 3-5 év múlva következik be, és addigra valamilyen megoldást találnak a rovar elleni védekezésben.

„A franciák és a spanyol méhészek sokat szenvedtek vele. Abban reménykedünk, hogy itt, a Szigetközben csak egy fészkük lehet, és ha azt elpusztítjuk, időt nyerhetünk, gátolhatjuk a gyors terjeszkedést. Ugyanis ha az anyák tavasszal saját fészket építenek, akkor jövőre jóval több ázsiai lódarázs lehet a környéken” – magyarázta Varga Tamás Imre.

Aa lódarazsak befogásában azt tapasztalták, a légycsapó kevés, a leghatékonyabb eszköz erre egy teniszütő – most is ezt használták. Több példányt agyonütöttek vele, de volt, amelyiket élve kapták el: előbb leszorították őket, majd befogták.

Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa szerint az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé.

Pánikra azonban nincs ok: ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 centiméter), mint a nálunk élő európai lódarázs, és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Lakossági, közegészségügyi szempontból lényegi különbséget nem fog okozni, viszont előszeretettel vadászik házi méhekre.

Most a legfontosabb feladat az ázsiai lódarázs fészkének megtalálása a Győr-Moson-Sopron megyei Kimlénél. Ebben segítenének a környékbeli méhészek, de ez nehéz feladat, mert a folyók, a nádasok és az ártéri erdők is nehezítik a beazonosítást. Emiatt külföldi mintát követve abban gondolkodnak, hogy egy élve elfogott példányra rovarjelölő csipet tesznek, majd a jelet követve találnák meg a fészket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×