eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Guatemalaváros, 2016. február 2.A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyik példánya a guatemalai főváros, Guatemalaváros járványügyi intézetében 2016. február 1-jén. Ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikaláz miatt. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Nyitókép: MTI/EPA/Esteban Biba

Támadnak az inváziós szúnyogok – már a lakosság segítségét kérik

A kutatók a lakosság bejelentéseire számítanak az inváziós csípőszúnyogok terjedésének pontos megfigyeléséhez, illetve adott esetben magukat az állatokat is be lehet küldeni a szakembereknek.

Az ökológiai kutatóközpont közleménye szerint a június elején lehullott nagy mennyiségű csapadékot követő meleg miatt az általános szúnyoginvázió mellett még az inváziós csípőszúnyogok tömeges megjelenése is várható Magyarországon.

Erre a helyzetre való tekintettel a kutatók arra kérik az embereket, hogy ha inváziós csípőszúnyoggal találkoznak, akkor a fogás helyének és idejének megjelölésével küldjék el egy példányát nekik (Soltész Zoltán, Ökológiai és Botanikai Intézet, Ökológiai Kutatóközpont, 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2-4.), vagy pedig küldjenek el róla egy fényképet a szunyog@ecolres.hu címre.

A szakemberek szerint a MosquitoAlert magyar nyelvű mobiltelefonos applikáció hasznára válhat a segíteni akaróknak.

Az ökológiai kutatóközpont által közzé tett tudományos meghatározás alapján az inváziós csípőszúnyogok veszélyesek, mert számos olyan kórokozót terjeszthetnek, amelyet a magyarországi csípőszúnyog fajok nem. Az inváziós csípőszúnyogok aktívan csípik az embert, a házi- és vadállatokat, a kétéltűeket, hüllőket és madarakat, így terjeszthetnek állatról emberre terjedő kórokozókat. Az inváziós csípőszúnyognak három alfaja van: az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai és a japán bozótszúnyog.

Bővebb tájékoztató a kutatóközpont honlapján

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×