eur:
396.49
usd:
370.93
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

Már van, ahol tigrisszúnyog ellen permeteznek, és léptek a gyógyszergyárak is

Párizsban már olyan sok tigrisszúnyog van, hogy augusztus utolsó napján ezek ellen kellett irtószert szétpermetezni.

Ez a Politico cikke alapján egyértelmű jele annak, hogy a dengue lázat terjesztó kórokozó megvetette a lábát Európában.

2022-ben a kontinensen több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget - utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat - idézte az összeállítást a hvg.hu.

A területen dolgozók szerint azonban az európai igény erősödése hátrány lehet az olyan országoknak, mint Banglades és a Fülöp-szigetek, amelyek régóta küzdenek a dengue ellen, mert kevésbé juthatnak majd hozzá oltóanyaghoz.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb éves adatai szerint 2022-ben Európában 71 esetben fordult elő helyben szerzett dengue-fertőzés: 65 Franciaországban és hat Spanyolországban.

A tigrisszúnyog Magyarországon is jelen van, több megyében és Budapest több kerületében is azonosították, sőt, betegségeket is okozott.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×