eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sorban állnak az emberek a Temze partján, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt 2022. szeptember 14-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Kőkemény számok - így öregszik Európa

Az uniós statisztikai hivatal arról számolt be, hogy az unió államaiban 2,5 évvel nőtt a medián életkor.

Az Eurostat, vagyis az EU statisztikai hivatala Twitter-oldalán nyilvánosságra hozta, hogyan változott 2012 és 2022 között az európai medián életkor.

(A medián életkor nem azonos az átlagéletkorral, a medián életkor az az életkor, amely fölöttiek és alattiak egyenlő számban élnek a vizsgált területen, országban - a szerk.)

A közlés szerint az uniós medián életkor tavaly elérte a 44,4 évet, a 2012-es szám még 41,9 év volt.

A közlésben országonkénti bontást is látni, amelyből az Eurostat két kiugró növekedést emel ki:

  • Portugália értéke 4,7 évvel,
  • Spanyolországé 4,3 évvel

nőtt.

Eközben Svédországban -0,1 év az érték, Máltán pedig nem változott.

Minden más EU-tagállamban nőtt.

Magyarország értéke +3,1 év, az EU-átlag pedig tehát +2,5 év.

Négy nem EU-s, de európai országból is van adat: Liechtenstein számértéke átlag fölötti, Izland, Svájc és Norvégia adata átlag alatti mértékben növekedett.

A számnak természetesen nem csupán a születésszám alakulása az összetevője, hanem a megélt életkor növekedése is. (A példa kedvéért: ha egy országban stagnál a születésszám, de növekszik a megélt életkor, a mediánérték növekszik.)

Tovább emelkedik az időskori eltartottsági ráta

A medián életkor növekedése mellett az EU időskori függőségi rátájáról is közölt adatokat az Eurostat. Ez az a mutató, amely az idősek (65 év felettiek) számát a munkaképes korúak (15-64 évesek) számához viszonyítva mutatja meg.

Az időskori eltartottsági ráta uniós szinten 33 százalék volt 2022-ben, 0,5 százalékponttal magasabb, mint 2021-ben, ami emelkedő tendenciát jelez, ráadásul hosszabb ideje már, mivel

2012 óta (27,1 százalék) 5,9 százalékponttal nőtt.

Ez a mutató EU-tagországok között változó mértékű, de mindenhol 20 százalék felett maradt.

A legmagasabb arányt Olaszországban (37,5 százalék), Finnországban (37,4 százalék) és Portugáliában (37,2 százalék) regisztrálták, a legalacsonyabb Luxemburgban (21,3 százalék), Írországban (23,1 százalék) és Cipruson (24,5 százalék).

Az egy évtizeddel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Finnországban (+9,7 százalékpont), Lengyelországban (+9,6 százalékpont) és Csehországban (+9,2 százalékpont), a legkevésbé Luxemburgban (+1,0 százalékpont), Ausztriában (+3,1 százalékpont) és Németországban (+3,3 százalékpont) nőttek az arányok.

Magyarország a "középmezőnyben" található 31,7 százalékos értékkel.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!

A kormány eredeti terveihez képest négyhetes csúszással, július 1-jén, hétfőn elindul az új Otthonfelújítási Program, amelyben legfeljebb 6 millió forintra lehet pályázni. A programban húszezer, 1991 előtti használatba vételi engedéllyel rendelkező családi ház legalább 30%-os energiahatékonyság-növelése valósulhat meg 108 milliárd forintnyi uniós forrásból. 10 pontban foglaljuk most össze, mire érdemes odafigyelniük a kérelmezőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×