Infostart.hu
eur:
388.66
usd:
330.03
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nyitókép: mgturner/Getty Images

Nem halálra, egészségesre eheti magát

A korai halálozás minden nemének esélyét 20 százalékkal csökkentheti, ha négyféle diétából szemezgetve állítjuk össze étrendünket saját ízlésünknek megfelelően.

Teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs, zöldség, magvak és hüvelyesek: ezek azok az alapanyagok, melyek az egészséges étrendekben szerepelnek, és amelyeket fogyasztva csökkenhet az esélyünk rák kialakulása mellett szív. és érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív megbetegedésekre is. A friss kutatás legfontosabb megállapítása, hogy nem kell egyfajta étrendhez láncolnunk magukat az egészség érdekében, hanem több között variálhatunk – írja a CNN.

A szakértők szerint azok az emberek, akik egyfajta étrend szerint étkeznek, belefáradhatnak a követésébe. Frank Hu, a kutatás társszerzője szerint ez jó hír:

sokkal rugalmasabb módon állíthatjuk össze étrendünket ebben a megközelítésben,

és ezzel közelebb kerülhetünk ahhoz is, hogy az ízlésünknek megfelelő élelmiszereket fogyasszunk.

Aki tehát megunja a mediterrán diétát, válthat egy majdnem vegetáriánus étrendre, vagy az amerikai ajánlásokat is követheti, vagy esetleg a magas vérnyomás megelőzését célzó diéta elemeiből szemezgethet.

A kutatók 75 ezer nő és 44 ezer férfi étkezését és egészségét követték 36 éven át. Kezdetben senkinek sem volt szív- és érrendszeri megbetegedése, és kevesen is dohányoztak. A résztvevők négyévente töltöttek ki kérdőíveket. Megfigyelték, hogy a résztvevők milyen mértékben követnek egészséges étrendeket, majd ennek alapján öt csoportba osztották őket. Megállapításuk szerint a legegészségesebben étkezők esetében

20 százalékkal alacsonyabb volt az idő előtti halálozás,

mint a legegészségtelenebbül étkezőknél.

Azok a résztvevők, akik 25 százalékkal javítottak egészségükön étrendjük által, 6-13 százalék közötti mértékben csökkenthették a szív- és érrendszeri betegségekben való elhalálozás, illetve 7-18 százalék közötti mértékben a rákban való elhalálozás kockázatát. A neurodegeneratív betegségek, például a demencia okozta halálozás kockázata akár 7 százalékkal is csökkenhetett.

"A légzőszervi betegségek okozta halálozás csökkenése sokkal nagyobb volt, 35-46 százalék között csökkent a kockázatot"

– mondta Hu.

A kutatók azt is kiemelték, hogy sosem késő egészségesebb étrendre váltani, bármikor is álljunk át, előnyöket élvezhetünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

Brutális ütemben fejlődött idén a mesterséges intelligencia - Karnyújtásnyira lehet az AGI?

2025-ben a technológia terén egyértelműen szinte minden a mesterséges intelligencia fejlődéséről szólt, a vezető AI-vállalatok pedig rendkívüli tempóban dobták idén piacra az újabbnál újabb megoldásaikat. Bár az év során sokan tartottak az "AI lufi" kidurranásától, a benchmarkok alapján az új modellek messze felülmúlták a tavalyiakat, bizonyos területeken pedig már meg is haladták az emberek képességeit. Az LLM-ek mérhető tudása azonban csak az egyik fontos tényező: az automatikus működés a másik elem, amelyről idén gyakran szó esett, különösen az általános mesterséges intelligencia (AGI) elérésével kapcsolatos várakozásokra utalva. A fejlődés ugyan egyértelműen látszik ezen a területen is, a vállalatvezetők és AI-kutatók igen megosztottak a kérdést illetően: egyesek szerint két évre, mások szerint egy évtizedre vagyunk a legokosabb emberek képességeit meghaladó, teljesen autonóm működésre képes AI-rendszerektől. Sőt, egyes vélekedések szerint addig még az AI-hoz való teljes tudományos megközelítésnek is változnia kellene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×