Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
328.11
bux:
109607.58
2025. december 14. vasárnap Szilárda
Nyitókép: Pixabay

Szereti a bacont és a sonkát? Akkor ennek a felfedezésnek nem fog örülni

Ha valaki túl gyakran fogyaszt nitrittel kezelt húst, nagyobb az esélye a rákos megbetegedésre egy egerekkel végzett tanulmány szerint.

A nitrittel történő kezelés adja a bacon jellegzetes rózsaszínes árnyalatát: a Queen’s University Belfast kutatói azt találták, hogy azokban az egerekben, akik nitrittel kezelt húsokat is fogyasztottak, 75 százalékkal nőt meg a daganatos megbetegedések száma, mint azokban, akik nitritmentes húsokat kaptak.

A bélrendszeri rák megjelenése 82 százalékkal volt magasabb a nitrites húsokat fogyasztó állatoknál – írja a The Guardian.

A kutatásban az egerek egy csoportjában az étrend 15 százalékát képezte nitrittel kezelt húskészítmény: a kontrollcsoportban található egerek nem fogyasztottak nitrittartalmú húst,

esetükben nem is nőtt a rák előfordulása attól, hogy sertéshúst esznek.

"Tanulmányunk eredményei még egyértelműbbé teszik a nitritekkel pácolt húsok rákkockázatát. A nitrittartalmú bacon és sonka mindennapos fogyasztása nagyon is valós kockázatot jelent a közegészségügyre nézve" – fogalmazott a kutatás vezetője, Chris Elliott professzor.

A tanulmány megmutatja, hogy az eltérő típusú feldolgozott húskészítmények fogyasztása a daganatos megbetegedések kialakulásának más-más mértékű kockázatával jár. A nitritet már korábbi kutatások is összekötötték bélrendszeri, prosztata- és emlőrák kialakulásával.

A nitrit előfordulhat más húskészítményekben is, például virsliben.

A 15 százalék nitrittartalmú feldolgozott húst tartalmazó étrend viszonylag magas bevitelnek számít,

a kutatók szerint eredményeik azt mutatják, hogy még kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.

Franciaország már döntött arról, hogy ahol csak lehetséges, kiiktatja a nitritek használatát az élelmiszeriparban, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is jelezte, hogy a nitrit egészségügyi kockázatot jelenthet. A friss tanulmány kutatói az Egyesült Királyságban a nitrit használatának betiltását szeretnék elérni.

Rick Mumford, a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal kutatási részlegének vezetője szerint a tanulmány eredményeit figyelembe fogják venni.

"A nitrátok fontos tartósítószerek, amelyek akadályozzák a káros organizmusok, különösen a botulizmusért felelős baktériumok szaporodását. Élelmiszer-adalékanyagként szabályozzák őket, engedélyezés előtt szigorú biztonsági értékelésen kell átesniük. A túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a bélrák közötti lehetséges kapcsolat miatt a kormány azt ajánlja, hogy napi 70 grammra korlátozzák e termékek fogyasztását" - mondta.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 ezer bélrákos esetet okoznak.

Címlapról ajánljuk
Lantos Csaba: nem csak a napelemeseknek nyitott az új állami akkumulátoros pályázat

Lantos Csaba: nem csak a napelemeseknek nyitott az új állami akkumulátoros pályázat

Százmilliárd forintos pályázat indul januárban, amiből lakossági napelemes rendszerekhez lehet majd akkumulátort venni. A mintegy 3 millió 200 ezer forintba kerülő 10 kilowattos energiatárolóegységhez az állam két és fél milliót ad. Mindenki hozzájuthat a támogatáshoz, de vannak, akiknek nagyobb esélyük lesz – erről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Orbán Viktor: hiába az adventi időszak, a politikában nincs elcsendesedés

Orbán Viktor szerint a gyermekvédelemben nincs alku. A miniszterelnök a Karmelita Kolostorban adott egyórás interjút Lentulai Krisztiánnak. A kormányfő szerint Amerika békét, Európa háborút akar, és kulcsfontosságú Magyarország mozgástere a 2026-os választáson. A teljes interjút a Mandiner YouTube-csatornáján tették közzé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×