eur:
394.83
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: La Repubblica

Az Osztrák-Magyar Monarchia katonáinak maradványait találták meg

Egy olasz tiszt által hátrahagyott napló vezetett a tömegsír nyomára.

Az osztrák-magyar haderő tizenkét katonájának maradványait tárta fel a trentinói örökségvédelmi hivatal egy tömegsírban az olaszországi Tonale-hágó fölött - számolt be a hírről a hvg.hu a Repubblica.it videót is tartalmazó cikke alapján.

Ubaldo Ingravelle az első világháborúban az olasz Valcamonica zászlóalj tisztje volt. Egy naplót hagyott hátra, amelyben beszámol egy tömegsírról, benne több tucat első világháborús holttesttel. A napló tartalmáról az unokája, Sergio Boem jelzett az illetékeseknek.

A katonák az osztrák-magyar haderő által indított úgynevezett lavina hadműveletben (másnéven Tonale offenzíva) haltak meg, a művelet 1918. június 13-án indult. Boem állhatatossága nyomán bizonyosodott be, hogy a hágó egyik bombatölcsérében tizenkét elesett katona maradványa fekszik.

A maradványokat fizikai antropológiai vizsgálatnak vetik majd alá, azután pedig a hadisírgondozó Onorcaduti bizottság az osztrák hadosírgondozó hivatallal, a Fekete Kereszttel együttműködésben egy katonai temetőbe helyezik el őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×