Főként a sok sót tartalmazó étrendet követő nők esetében igaz ez: közülük azok, aki banánt, avokádót vagy lazacot fogyasztottak, alacsonyabb vérnyomásértékeket tapasztaltak.
A jelenség hátterében az állhat, hogy az ásványi sók segítenek megőrizni a szív egészségét, ebből a hatásból pedig a nők jobban profitálnak, mint a férfiak.
A só káros hatása régóta ismert
Az Amszterdami Egyetemi Egészségügyi Központok professzora, Liffert Vogt az eredményeikről elmondta: közismert, hogy a nagy mennyiségű só fogyasztása magasabb vérnyomáshoz és a szívroham fokozott kockázatához vezet.
"Általános tanács a sóbevitel csökkentése, de ez nehéz abban az esetben, ha valaki sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt.
A káliumfogyasztásnak ugyanakkor kutatásunkban komoly előnyei voltak,
főként nők esetében" – mondta.
A kálium hatása a sómennyiségtől független
A kutatáshoz 1993-1997 közti adatokat használtak fel Norfolkból: 11 267 férfi és 13 696 bevonásával jutottak erre az eredményre. Az önkéntesek 40-79 év közti felnőttek voltak. A résztvevők kitöltöttek egy életmódjukra vonatkozó kérőívet, megmérték vérnyomásukat és vizeletmintát is vettek tőlük, hogy abból káliumbevitelükre következtethessenek.
A kálium és a vérnyomás között összefüggést fedeztek fel: minél többet fogyasztott egy résztvevő az ásványi anyagból, annál alacsonyabb volt a vérnyomása. A jelenség elemzése közben jutottak arra, hogy a magas sómennyiséget fogyasztó nőknél igazán szembetűnő ez a hatás.
A sok káliumot fogyasztóknál
13 százalékkal volt kisebb az esélye szívproblémának,
a sóbevitel mennyiségének nem volt hatása a megfigyelt jelenségre.
Másképp is védhetjük szívünket
"Az eredmények azt sugallják, hogy a kálium segít megőrizni a szív egészségét, de a nők jobban profitálnak ebből , mint a férfiak. A kálium és a szív- és érrendszeri problémák közötti kapcsolat a sóbeviteltől függetlenül azonos volt, ami arra utal, hogy a kálium a nátriumkiválasztás növelésén túlmenően más módon is védi a szívet" – mondta Vogt.
A brit ajánlás napi 3500 milligramm kálium fogyasztása 19-64 éves kor között.
A magas káliumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, bab, tejtermékek és halak.
Napi öt adag gyümölcs vagy zöldség fogyasztásával be lehet vinni a szükséges mennyiséget, de a fizikai aktivitás és az alkoholbevitel csökkentése is védi a szív egészségét.