eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Caucasic man feeling elbow with visible skin eruption due to monkey pox. High quality photo
Nyitókép: Paco Burgada/Getty Images

Rusvai Miklós: az 1979 előtt születettek védettek a majomhimlő ellen

Biztos, hogy Magyarországon is megjelenik majd a ez a vírus, de pandémia várhatóan nem lesz belőle, szórványos esetek és családi-közösségi halmozódások lesznek – mondta érdeklődésünkre a víruskutató.

A hétvégén Bécsben azonosítottak egy fertőzöttet, korábban pedig már Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Spanyolországban és Portugáliában is találtak majomhimlős beteget. Rusvai Miklós víruskutató érdeklődésünkre elmondta, a majomhimlő egy régóta ismert betegség, a múlt század közepe táján ismerték fel először, és majmokon jelentkező himlőszerű elváltozásokról kapta a nevét.

"Mindaddig, amíg a fekete himlő elleni vakcinázás rendben folyt és mindenki megkapta a védőoltást, embereken nem jelentkezett ez a betegség, és most sem kell tartania annak a fertőzéstől, illetve a megbetegedéstől, aki megkapta a himlő elleni védőoltást. Tehát

a 1979 előtt születettek biztonságban vannak"

– mondta Rusvai Mikós.

A szakember cáfolta azt az állítást, hogy ez a vírus emberről emberre nem terjed, de hozzátette, csak szoros kontaktus útján, nem elég az, hogy valaki eltüsszenti magát a villamoson. Példaként említette a fertőzési lehetőségek között a szülő-gyerek kapcsolatot, az élettársi kapcsolatot, a szexuális viszonyt, ápolt és ápoló közötti kapcsolatot és a kórházi személyzet is.

"Elsősorban bőrön és nyálkahártyákon keresztül terjed, így a szexuális kontaktus az egyértelműen alkalmas a fertőzés átvételére, de az apró szemmel nem látható bőrsérüléseken keresztül is megfertőződhet valaki. Sajnos a vírus nagyon ellenálló, tehát a környezetben hosszú ideig fennmarad, a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik a betegek környezetében" – hívta fel a figyelmet a víruskutató.

A tünetek között bőrpanaszokat, illetve influenzaszerű szimptómákat említenek, Rusvai Miklós szerint az a törzs, amely Európában már jelen van, viszonylag alacsony halálozással jár: egy-három százalékban okoz halált. A majomhimlő vírusának van olyan változata, például az úgynevezett kongói változat, amelyik akár 10 százalék halálozással is járhat.

"Ez egy viszonylag veszélyes vírus"

– jelentette ki.

Rusvai Miklós szerint pandémia ebből a vírusból vélhetőleg nem lesz, és egyébként is a védőoltás már rendelkezésre áll ellene, csak elő kell venni a stratégiai tartalékokból, és attól kezdve a védekezés biztosított lehet.

"Biztos vagyok abban, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, mert Afrikában is terjedő jelleget mutat, a himlő elleni vakcinázás ott is megszűnt, csak idő kérdése volt, hogy mikor terjed át más földrészekre. Ilyen szórványos esetek lesznek és sajnos családi és közösségi halmozódások is lesznek. Most, hogy a Covid okozta korlátozásoknak vége, megindult a turizmus, ez alkalmat ad a majomhimlő vírusának arra, hogy Afrikán kívül is megjelenjen. Csak az alkalmat várta" – mondta a víruskutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×