eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

Riadalmat kelthet a majomhimlő - Kemenesi Gábor tisztáz egy-két dolgot

Több országban terjed már, de nem úgy, mint a koronavírus.

Mint az Infostart is hírül adta, már Európában jár a rejtélyes majomhimlő, de egyelőre igen alacsony az esetszám, Angliában, Spanyolországban és Portugáliában és háom egyéb országban találtak fertőzötteket.

Kemenesi Gábor pécsi virológus a járványoktól félő emberek számára Facebook-oldalán a rendelkezésre álló ismeretek összefoglalójával jelentkezett - derül ki a HVG.hu cikkéből.

Szerinte a majomhimlő esetében nem kell a koronavírushoz hasonló világjárványtól tartani, nem várhatók komoly esetszámok, emberről emberre nehezen terjed a fertőzés, az eddig talált esetek között pedig nem mutatható ki összefüggés, emiatt viszont "érdekes" is. Állatról emberre terjedő fertőzésről van szó, legvalószínűbb természetes gazdái Közép- Nyugat-Afrikában élő rágcsálók, akik között tünetmentesen terjed és fenn is marad a vírus.

A majomhimlót 1958-ban fedezték fel, emberben 1970-ben írták le először Kongóban. Az eddigi legnagyobb dokumentált járványt 2017-ből Nigériából ismerjük, melynek során több száz emberi megbetegedést regisztráltak. 2003-ban az Egyesült Államokban is leírtak majomhimlős eseteket, méghozzá a prérikutyához kötődően, amely állatok Ghánából importált rágcsálóktól kaphatták el a betegséget.

A fertőzéstől a tünetek megjelenéséig tartó időtartam nagy általánosságban 5-től 13 napig tart. A kezdeti tünetek azonban könnyen összekeverhetőek más megbetegedéssel: fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás, hátfájás stb. A kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek, főként az arcon és végtagokon hangsúlyosak.

A majomhimlőre van vakcina, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak a közeli rokon vírus ellen is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×