eur:
392.79
usd:
363.39
bux:
72242.88
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Majomhimlő: négy újabb eset Angliában, már hét beteg van összesen

A frissen felfedezett betegeket nem lehet a május első felében diagnosztizált esetekhez kötni az egészségügyi hatóságok szerint.

A négy új eset közül háromra Londonban bukkantak, egyet pedig Északkelet-Angliában azonosítottak - ez az eset köthető a londoniakhoz. Úgy tűnik, mindannyian az angol fővárosban kapták el a betegséget. Jelenleg hét ismert majomhimlős megbetegedésről tudnak az angol hatóságok, melyeket május 7-15. között fedeztek fel.

Az első beteg egy Nigériából a közelmúltban hazatért személy volt, aki a feltételezések szerint ott kapta el a betegséget, melynek tünetei hazaérkezése után jelentkeztek. Május 14-én további két esetet azonosítottak, amelyeket a Sky News cikke szerint nem tudtak az első esethez kötni.

A négy frissen diagnosztizált eset olyan érintetteknél jelentkezett, akik magukat homoszexuális vagy biszexuális férfiként definiálják, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot.

Mindannyiukat a vírus nyugat-afrikai kládja fertőzte meg, amely a közép-afrikaihoz képest enyhe.

A négy friss eset közül kettő esetében találtak közös kapcsolatokat.

"Amit tapasztalunk, az ritka és szokatlan. Vizsgáljuk a fertőzések forrását, mert a bizonyítékok arra utalnak, hogy a majomhimlővírus közösségben, szoros érintkezés útján terjedhet"- mondta Susan Hopkins, a Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökség (UKSHA) vezető orvosi tanácsadója.

A kiütések megjelenését kell figyelni

Az UKSHA felhívja a meleg és biszexuális férfiak figyelmét, hogy ha szokatlan kiütéseket vagy elváltozásokat észlelnek magukon, haladéktalanul forduljanak szexuális egészségügyi szolgálathoz. Az ügynökség szerint a friss eseteknek nincs kapcsolata olyan országgal, ahol a majomhimlő endémiás, jelenleg vizsgálják, hogy pontosan hol és hogyan fertőződhettek meg.

A majomhimlő olyan vírusfertőzés, amely általában Nyugat-Afrikába tett utazáshoz kapcsolódik. Enyhe megbetegedés, mely

nagyon szoros érintkezés útján terjedhet,

a legtöbb érintett néhány hét alatt felgyógyul belőle - viszont vannak, akiknél súlyos is lehet lefolyása. Az UKSHA szerint a vírus nem terjed könnyen az emberek között, az Egyesült Királyság lakosságára nézve a továbbterjedés kockázata alacsony.

Így zajlik a betegség

A majomhimlő első tünetei láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség lehetnek, majd legtöbbször az arcon jelentkeznek kiütések, melyek később a test más részein is jelentkeznek, beleértve a nemi szerveket is.

A bőrtünet a bárányhimlős vagy szifiliszes kiütésre is hasonlíthat, mielőtt pörkösödik, majd később lehullik.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×