eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Two young girl friends in safety medical masks during shopping in the mall
Nyitókép: Povozniuk/Getty Images

Ilyen lesz az együttélés a koronavírussal

Amerikában már az "új normális" időszakára készülnek, szakértők egy jelentésben mutatják meg, mire kell figyelnünk.

A terv szerint tizenkét olyan területe van az életnek, amelyben változásokat hoz a koronavírussal való együttélés: a Fehér Ház szakértői is dokumentumban foglalták össze, mire kell odafigyelni, és 24 szakértő független csoportja, a Covid Roadmap Group is ismertette saját meglátásait egy 132 oldalas jelentésben.

A két dokumentum tartalmaz átfedéseket – íme, ezek azok a területek az ABC News cikke szerint, amelyeken változtatnunk kell, hogy minél nagyobb biztonságban tudhassuk magunkat.

Terápia és megelőzés

Mivel valószínű, hogy a vírus rezisztenssé válna az antivirális szerekre, ha egyetlen fajtát használnának azokból, a leghatékonyabb terápiát 2-3 készítmény koktélja jelentheti. A jelentés egy új programot szorgalmaz, amely egy vírusellenes koktél kifejlesztését tűzi ki céljául, illetve szeretné elérni azt is, hogy a pozitív teszteredménnyel rendelkezők egy napon belül kezelést kaphassanak vagy klinikai kísérletbe kerülhessenek.

Emellett új vakcinaplatformok fejlesztését is sürgeti, melyek közt nyálkahártyán ható és kombinált oltások is lehetnek. A végső cél egy pán-koronavírus oltás kifejlesztése.

Kiterjedtebb tesztelés

A független bizottság úgy látja, jelenleg nem megfelelő a betegség nyomon követése: olyan PCR- és gyorstesztek elérhetővé tételét szorgalmazzák, amelyek minden légúti vírust kiszűrik, nem csak a SARS-CoV-2-t. A gyorsteszteknek mindenütt elérhetőnek, hozzáférhetőnek és

ingyenesnek vagy nagyon olcsónak kell lenniük.

A jelentés ezen túl olyan megfigyelőrendszerek kialakítását is szeretné elérni, amelyek a környezetben és az állatvilágban is figyelik a kórokozókat, nyomon követik az új vírusvariánsokat, felmérik a lakosság légúti vírusokkal szembeni immunitását, valamint monitorozzák a kórházi felvételeket, az intenzív osztályra való felvételeket és a halálozásokat. A hosszú Covid tanulmányozás és monitorozása is a kiemelten fontos feladatok közé tartozik.

Jobb egészségügy kell

A szakemberek azt is megjegyezték, hogy az egészségügyi személyzet létszáma alacsony és veszélyesen magas a kiégéssel küzdő dolgozók aránya. A pandémia rámutatott arra, hogy rossz levegőminőség mellett éljük mindennapjainkat: minden középületben folyamatosan ellenőrizni kellene azt, iskolák mellett nagy lakókomplexumokban is komoly légszűrő berendezések alkalmazására is szükség van.

Csökkenteni kell az egyenlőtlenségeket

A jelentés elismerte a világjárvány aránytalan hatását a színes bőrűekre, a vidéki közösségekre és más rosszul ellátott csoportokra, és olyan megoldásokra és stratégiákra szólít fel, amelyek "prioritásként kezelik az egészségügyi méltányosságot és az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentését, azzal a végcéllal, hogy olyan méltányos közegészségügyi rendszert építsenek ki, amely képes elérni az rosszul ellátott és hagyományosan elhanyagolt népességcsoportokat".

Az új normális jobb életminőséget hozhat

Összességében a jelentés arra a következtetésre jutott, hogy az új normalitás az életminőség javulását jelentheti.

"Valószínűleg jobb lesz a munka és a magánélet egyensúlya több távmunkával és kevesebb ingázással, a nagy hatékonyságú vakcinák és terápiák fejlesztésének platformja gyorsabban működik majd, jobb lesz a beltéri levegőminőség, kevesebb légúti fertőzés fordul elő mindenféle formában, valamint hatékonyabb lesz a felügyelet az új vírusos fenyegetések előrejelzésére és az azokra való reagálásra" – írta a csoport.

Mindehhez ugyanakkor komoly erőforrások mozgósítására is szükség lesz.

"Még ha a koronavírushoz hasonló járvány csak egyszer fordul elő egy évszázadban, az ilyen jellegű beruházások nagy megtérüléssel járnak.

Úgy kell gondolkodnunk, mint egy vállalkozásnak.

Ez olyan tőkebefektetés, amely a társadalom számára nagy megtérülést fog hozni" – vélekednek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×