eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a womans waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet
Nyitókép: peakSTOCK/Getty Images

Mérjük újra! - Magasságunkkal kell összevetni derékbőségünket

A rizikó csökkentésének érdekében a testmagasság fele alatt kell tartani a derékbőséget egy friss ajánlás szerint.

A hasi elhízás mértékét figyelmen kívül hagyó BMI hasznos mérőszám, de arra is szükség van, hogy időről időre megmérjük derékbőségünket - sugallja egy új ajánlás az Egyesült Királyságból. A kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, és a szívbetegség is nagyobb eséllyel fordul elő azok körében, akik hasi elhízással élnek.

Az ajánlás szerint még azok is érintettek lehetnek a jelenségben, akik BMI-je egyébként az egészséges kategóriába tartozik: ez 18,5 és 24,9-es BMI közti embereket jelenti. Nekik is meg kell bizonyosodniuk arról, hogy nem rakódott le túlságosan sok zsír derekuk környékén, írja a BBC.

Így mérje meg derekát

A pontos derékmérést a következőképp kell elvégezni:

  • keresse meg bordái alját és csípője tetejét
  • a két pont közt középen tekerjen puha mérőszalagot derekára
  • lélegezzen ki természetesen
  • ezután mérje meg derekát.

A mért értéknek a testmagasság fele alatt kell maradnia,

az értéket pedig mindenkinek, még az izmos és egészségesnek tartott súlyú embereknek is ellenőrizniük kell a szakemberek szerint.

Két év alatti gyermekek és terhes nők kivételt képeznek, a 35 fölötti BMI-vel rendelkezők esetében pedig nem ad pontos eredményt ez a mérés.

Több betegség kockázatát növeli

"A hasi zsírszövetek megnövekedett mennyisége növeli a kockázatát annak, hogy számos betegség, köztük kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegség alakuljon ki. A derék-testmagasság arány egy egyszerű, könnyen használható mérőszám, amely azonosítja azokat, akik fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, és akik számára előnyös lenne a testsúlycsökkentő támogatás egészségük javítása érdekében" - mondta Rachel Batterham, a cukorbetegség és a diabetológia szakértője, az ajánlást létrehozó szakmai bizottság tagja.

Gyermekeket is érinthet

Nivedita Aswani, a Sheffieldi Gyermekkórház cukorbetegségre és testsúlykezelésre szakosodott gyermekgyógyász szakorvosa szerint már a

kisgyermekeknél is fennáll a hasi elhízás kockázata.

A világjárvány idején jelentősen megnőtt az elhízott gyermekek száma Angliában, az állami egészségszolgáltató NHS friss adatai szerint az általános iskola végére a hatodik évfolyamos gyermekek negyede elhízott.

"A fiatalokat arra kell ösztönözni, hogy kérjenek tanácsot a testsúlyukkal kapcsolatban, érzékenyen kell őket támogatni abban, hogy csökkentsék e betegségek kialakulásának kockázatát, és javítsák az általános egészségi állapotot és jólétet" - mondta Aswani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×