eur:
393.63
usd:
364.59
bux:
71864.03
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Rekordot döntött a metán mennyisége a légkörben

Ráadásul soha nem nőtt még ilyen mennyiségben légköri koncentrációja, mint most.

A metán üvegházhatású gázként a szén-dioxid mögött a második felelőse a globális felmelegedésnek: hatása erősebb is azénál, de sokkal hamarabb lebomlik, mint a szén-dioxid. Szakértők szerint a metánkibocsátás csökkentése az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban eredményt hozó, a klímaváltozással szembeni intézkedés lehet az NBC News cikke szerint.

A légköri metánszint 2021-ben 17 ppm-mel emelkedett. A légköri metán teljes szintje 162 százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti szint, és mintegy 15 százalékkal magasabb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, közölte a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA).

Frissen került a középpontba

A légkörben lévő szén-dioxid továbbra is az éghajlatváltozás elsődleges és hosszú távú hajtóereje: az ügynökség szerint ennek szintje is tovább növekszik, és új csúcsokat ér el. A metánszennyezés csökkentése ugyanakkor a közelmúltban a nemzetközi éghajlati tárgyalások középpontjába került.

Bár a metán az éghajlatváltozás rövid életű hajtóereje, mégis jelentős hatása lehet, mivel sokkal több hőt és energiát nyel el, mint a szén-dioxid.

"Adataink szerint a globális kibocsátás továbbra is gyors ütemben halad rossz irányba. A metánkibocsátás csökkentése fontos eszköz, amelyet már most felhasználhatunk arra, hogy rövid távon mérsékeljük az éghajlatváltozás hatásait és csökkentsük a felmelegedés ütemét" - mondta Rick Spinrad, a NOAA igazgatója.

A gázkibocsátás közel ötödét adja

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legutóbbi elemzése szerint a metán potenciális hozzájárulása a globális felmelegedéshez több mint 81-szerese az azonos mennyiségű szén-dioxidénak, ha a hatásokat 20 év alatt mérjük. Az IPCC legutóbbi jelentése szerint 2019-ben a metán az összes üvegházhatású gázkibocsátás 18 százalékát tette ki.

Metán számos módon kerülhet a légkörbe. A földgáz elsődleges összetevője az állattenyésztés mellékterméke is, vizes élőhelyeken szerves anyagok bomlásakor is felszabadul.

Egyszerű változtatni a kibocsátáson

Jae Edmonds, a Csendes-óceáni Északnyugati Nemzeti Laboratórium Közös Globális Változáskutató Intézetének vezető tudósa és az IPCC nemrégiben kiadott jelentésének szerzője szerint

a metán egyszerre jelent kihívást és lehetőséget

az éghajlatváltozás ellenőrzés alá vonása felé való könnyebb haladásra.

"Ez egyszerre jó és rossz hír. A metán emberhez köthető forrásai igen változatosak, amelyek közül sok viszonylag könnyen kezelhető" - mondta Edmonds.

A hulladéklerakók által termelt metán befogása, a kérődző állatok tenyésztésének csökkentése, a tenyésztett állatok táplálkozásának megváltoztatása, valamint a földgáz kitermelésének és szállításának szigorítása a metánkibocsátás csökkentése révén jelentős változást hozhatna a globális felmelegedésben. Az IPCC becslése szerint a globális metánkibocsátás mintegy 6 százaléka a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése és szállítása során kiszivárgó kibocsátás.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×