eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Maskot/Getty Images

Gerincvelő-implantátum segíthet a lebénult embereken

Még évekbe telik, mire megkezdődhetnek a humán kísérletek, de a kutatók nagyon bizakodók.

Lebénult egereken végzett laboratóriumi teszteken mintegy 80 százalékos sikerrel állították helyre emberi sejtekből készült 3D-implantátumok segítségével a járóképességet. A a kutatók a betegek szövetmintáit az emberi embriók gerincvelőjének fejlődéséhez hasonló eljárással alakították át működő gerincvelő-implantátummá – írja a Sky News.

Azt remélik, a következő néhány évben képesek lesznek személyre szabott implantátumokat létrehozni a sérülések által károsodott testszövetek helyreállítására, ezek nem hordozzák magukban annak kockázatát, hogy a páciens szervezete kilökődne belőlük.

Tal Dvir professzor, a Tel Aviv-i Egyetem Sagol Regeneratív Biotechnológiai Központjának kutatásvezetője szerint

a kísérleti egerek rehabilitációja gyorsan zajlott,

annak végén egészen jól jártak.

"Ez az első olyan eset a világon, amelyben beültetett, mesterséges emberi szövetek gyógyulást eredményeztek a hosszú távú krónikus bénulás állatmodelljében, amely a legjelentősebb modell az emberi bénulás kezelésére" – mondta el.

"Világszerte emberek milliói bénulnak le gerincsérülés miatt, és még mindig nincs hatékony kezelés az állapotukra. A nagyon fiatal korban megsérült emberek sorsa az, hogy életük hátralévő részében kerekesszékben üljenek, és viseljék a bénulással járó összes társadalmi, pénzügyi és egészségügyi költséget.

Célunk, hogy személyre szabott gerincvelő-implantátumot állítsunk elő minden bénult személynek,

ami lehetővé teszi a sérült szövet regenerálódását a kilökődés kockázata nélkül" – tette hozzá.

A páciens hasi zsírszövetéből vett mintát géntechnológia segítségével módosítják, hogy visszatérjen az embrionális őssejtekhez hasonló állapotba. A kutatók a technológia gyors jóváhagyására számítanak, és a következő néhány évben embereken is szeretnének klinikai kísérleteket végezni. A betegektől származó szövetmintákból működő gerincvelő-implantátumokat alakítanak ki egy olyan folyamat révén, amely a gerincvelő emberi embriókban történő fejlődését utánozza.

A tudósok azt tervezik, hogy idővel képesek lesznek személyre szabott implantátumokat létrehozni, amelyek a sérülés következtében károsodott szövetek helyreállításának célját kilökődés kockázata nélkül szolgálják.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×