eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőfelszerelést vesznek fel nővérek, mielőtt az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek szobáiba mennek a kaliforniai San Diegótól nyugatra fekvő Coronado Sharp Coronado Kórházának intenzív osztályán 2021. január 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Minden adott az újabb variánsok felbukkanásához, de idén így is fordulóponthoz érhetünk

Száz új koronavírusos esetet diagnosztizálnak minden három másodpercben az elmúlt héten a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz szerint.

Tizenkét másodpercenként halt meg egy ember az elmúlt héten a világon koronavírusban. Veszélyes azt feltételezni, hogy a pandémia már a végjátékhoz ért volna, mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az Egészségügyi Világszervezet vezetésének tartott hétfői beszédében.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az omikron kilenc héttel ezelőtti felfedezése óta 80 millió esetet sikerült azonosítani, ami több, mint ahány egész 2020-ban, a járvány első évében bekövetkezett.

Ez még nem a vége

A főigazgató a CNBC cikke szerint arra is kitért, hogy miközben az esetszámok nagyon megugrottak, a halálozási arány nem mutat ennyire riasztó képet, de ezzel együtt is nőtt a halálozások száma minden kontinensen, főként pedig Afrikában, ahol nagy nehézségeket jelent az oltásokhoz való hozzájutás.

"Veszélyes azt hinni, hogy az omikron az utolsó variáns, vagy hogy a pandémia végnapjait élnénk. Ellenkezőleg:

világszerte ideálisak a körülmények újabb variánsok keletkezésére.

Akkor tudjuk megváltoztatni a pandémia menetét, ha a körülményeken változtatunk" - mutatott rá a tényekre, hozzátéve, nem hazardírozhatunk egy kiszámíthatatlan vírus természetes evolúciós folyamatával.

Tudja, milyen nehéz

Mindemellett úgy vélekedik, ha megfelelő intézkedéseket hajtunk végre, 2022 lehet az az év, amelyben megfordul a helyzet. Ezzel kapcsolatosan tisztában van azzal, hogy a kormányoknak olyan intézkedéseket kell meghozniuk a vírus kordában tartására, amelyeket még elfogadnak az emberek, és azt is tudja, hogy mindenki belefáradt a harmadik éve tartó helyzetbe. Ahogy azonban hozzátette, ha mindenki elfogadná a WHO javasolta járványkezelési módszereket, az

év végére elérhetnénk a járvány akut szakaszának végéhez.

"Megszüntethetjük a koronavírus okozta globális vészhelyzetet, és ezt még az idén megtehetjük" - fogalmazott.

Csak három dolgot kell tennünk

A WHO kínálta járványkezelési stratégia három alapvető pillére a következő:

  • a világ lakosságának 70 százalékos átoltottsága
  • széles tesztelési kapacitás
  • egyenlő hozzáférés az oxigénhez és az antivirális terápiás módszerekhez.

Az elmúlt négy hétben 71 millió koronavírusos megbetegedést rögzítettek,

a legtöbb eset az USA-ban és Franciaországban következett be, de a halálozási arányok Jemenben és Vanuatuban a legrosszabbak.

Jemenben csak a lakosság 2 százaléka van beoltva, minden ötödik koronavírusos ember belehal betegségébe. Vanuatuban 14 százalékos a halálozási arány.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×