eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Omikron: több kutatócsoport is ugyanarra jutott

A variáns inkább a felső légutakban terjed, és az eddigi eredmények alapján valóban kisebb valószínűséggel okoz súlyos megbetegedést, de a helyzet ettől még nem rózsás.

Brit kutatók vizsgálatai szerint az omikron nevű vírusvariáns nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami szerintük magyarázatot adhat arra, hogy a kórokozó miért terjed gyorsabban a korábbi változatokhoz képest.

A témában készült új vizsgálatok eredményeit a The Guardian foglalta össze, amit a Hvg.hu szemlézett. Mint írták, hat különböző tanulmány is arra jutott, hogy a Dél-Afrikából származó variáns elsősorban a felső légutak sejtjeit támadja, nem pedig a tüdő mélyén lévőket.

Deenan Pillay, a University College London virológusa arról beszélt a brit napilapnak, hogy az omikron nagy valószínűséggel kevésbé veszélyes az egészségre, mint a korábban felfedezett és elterjedt variánsok. Abban viszont nincs kérdés szerinte, hogy

az újfajta vírusváltozat több sejtet tud megtámadni.

Az említett hat kutatás egyikét a liverpooli Molekuláris Virológiai Kutatóközpont végezte. Ők azt találták, hogy az omikronnal fertőzött egerek tüdeje kevésbé károsodott a megfigyelési időszak alatt, nem veszítettek annyi súlyt, emellett a tüneteik is enyhébbek voltak, mint más törzseknél. (Az eredményeket egyelőre nem ellenőrizték külső csoportok.)

A szakértők szerint a kedvező eredmények ellenére nem szabad lazítani a védekezésen, mert az omikronról továbbra sem tudunk eleget, a variáns pedig továbbra is veszélyt jelenthet azokra, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×