eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Nő a gyógyszerrezisztens HIV-esetek száma, új terápiák kellenek

Tíz országban gyógyszerrezisztens HIV-fertőzött a frissen diagnosztizált csecsemők közel fele.

A WHO friss kutatása világított rá az aggasztó helyzetre, miközben azt is megállapította, hogy 27,5 millió főre nőtt az antiretrovirális szerekkel kezelt HIV-pozitívok száma – ez évi kétmilliós növekedést jelent. A The Guardian cikke szerint az igazán magas fertőzőttszámmal rendelkező országok közt ötből négyben sikeresen tartják kordában a betegséget ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazásával.

A tanulmány ugyanakkor azt is találta, hogy egyre több ország éri el a rezisztencia 10 százalékos küszöbértékét egy gyógyszercsoporttal szemben, ami a WHO szerint alátámasztja az alternatív kezelésre való áttérés szükségességét. A világszervezet ezt már 2019 óta javasolja.

A 10 százalékos küszöbértéket meghaladó rezisztenciát a vizsgált 30 országból 21-ben jelentették.

A jelentés szerint a nem nukleozid reverz transzkriptáz-gátlókról való átállás kiemelten fontos a gyermekek esetében, mivel 10 szubszaharai afrikai országban végzett felmérés szerint az újonnan diagnosztizált csecsemők közel fele gyógyszerrezisztens HIV-fertőzött.

Folyamatos felügyelet kell

A WHO szerint a gyógyszer-rezisztencia szigorú nyomon követése kulcsfontosságú a nagy számú HIV-beteggel rendelkező országokban, hogy továbbra is kontroll alatt tudják tartani a vírust. A WHO szerint az országok 64 százaléka rendelkezik tervekkel a gyógyszer-rezisztencia nyomon követésére és kezelésére.

"A jövőben kiterjesztjük a felügyeletet az új antiretrovirális szerekre, valamint azokra is, amelyeket hosszú hatású szerekként adnak megelőzésre és kezelésre annak érdekében, hogy az antiretrovirális szereket a HIV-vel élő emberek egész életükben kaphassák"

– mondta Meg Doherty, a WHO globális HIV-et, hepatitiszt és szexuális úton terjedő fertőzéseket kezelő programjainak igazgatója. Doherty szerint az egyes országok a felelősek azért, hogy megfigyeljék a rezisztencia kialakulását, illetve megfelelő terápiás megoldásokat biztosítsanak a betegeknek.

Egyre többen tartják kordában a vírust

A jelentés szerint a magas szintű vírusszuppressziót elérő országok száma a 2017-es 33 százalékról 2020 végére 80 százalékra emelkedett, ami a WHO szerint

megakadályozta a HIV-fertőzés terjedését

és az abból fakadó halálozások számát is csökkentett, valamint lelassította a gyógyszer-rezisztencia kialakulását.

Csínján kell bánni az antibiotikumokkal is

A WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz arra ösztökéli az országokat, hogy a hatékonyság biztosítása érdekében felelősségteljesen alkalmazzák az antimikrobiális terápiát.

"Az antimikrobiális szerek – beleértve az antibiotikumokat, a vírusellenes szereket, a gombaellenes szereket és a parazitaellenes szereket – a modern orvostudomány gerincét alkotják. Az antimikrobiális szerek túlzott és helytelen használata azonban aláássa ezen alapvető gyógyszerek hatékonyságát – mondta. – Mindannyian szerepet játszhatunk az antimikrobiális szerek megőrzésében és a gyógyszer-rezisztencia megelőzésében."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×