eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
KANDAHAR, AFGHANISTAN - MAY 2, 2006: The US military in Kandahar, southern Afghanistan, a Taliban stronghold, are using high-tech Predator drones against their enemy. They have approximately 8 there. The Predator has no pilot, and is controlled for his highly secret mission from Las Vegas. The team in Kandahar is in charge of their take off and landings. The drones have a highly powerful camera with infrared, as well as a still camera and two missiles. (Photo by Veronique de Viguerie/Getty Images)
Nyitókép: Veronique de Viguerie

Drónok végezhetik el a piszkos munkát egy következő terrortámadásban

Nem csak az utasszállító repülőgépekre kell figyelni: a kis méretű, legénység nélküli repülőeszközök is hatalmas pusztítást végezhetnek, ha ártó szándékkal használják őket.

A drónok már nem a holnap tömegpusztító eszközei: itt vannak velünk, egyre okosabbak, olcsóbbak és elérhetőbbek. A Newsweeknek egy anonimitást kérő amerikai katonai tisztviselő beszélt arról, miért jelentenek ezek az eszközök rémálmot számukra.

"Kíváncsi lennék, mit tehetnénk, ha néhány harci drón berepülne egy zsúfolt stadionba. Óriási károkat okozhatnának, és ez olyan forgatókönyv, ami könnyen valósággá válhat" – mondta az amerikai katonai tisztviselő a lapnak.

Ismert aktív fenyegetésről nem tud, az amerikai katonai tisztviselő szerint a drónok tömeges áldozatokkal járó terrortámadás végrehajtói is lehetnek: szerinte nem ez lenne az első eset, hogy a világot váratlanul érné egy, a hatóságok szeme láttára fenyegető lehetséges veszély.

Tom Clancy előre megírta

"Nem volt ismeretünk szeptember 11. előtt arról, hogy repülőgéppel próbálnának hasonló cselekményt végrehajtani, de Tom Clancy könyvet írt egy ilyen esetről" – mondta. Az Elnöki játszma 1994-ben jelent még, az inspirációt megírásához a japán kamikazék adták.

A taktikai drónhadviselés kora már a nyakunkon van. Röviddel szeptember 11. után az Egyesült Államok lett az első ország, amely valóban fegyverré tette a drónokat, precíziós rakétákkal szerelve fel őket, amelyek a terrorizmus elleni háború egyik alapelemévé váltak.

Az elmúlt években az iparág hatalmas fejlődésen ment át, felnőttek játékszereivé váltak a könnyen elérhető és irányítható drónok.

Musztafa al-Kadhimi iraki miniszterelnök rezidenciáját épp ilyen módszerrel támadták meg három robbanóanyaggal megrakott drónnal, egyszerű kvadrokopterek voltak, nem harcászati eszközök. A miniszterelnök túlélte a támadást, de a helyszínen készített fotók jól megmutatják, mire képesek ezek az eszközök.

Nem is ez volt az első eset hasonló támadásra: 2018-ban Nicolas Maduro venezuelai elnök ellen kíséreltek meg egy caracasi katonai parádén merényletet drónnal. Ő is túlélte a támadást.

Mindezek előtt pedig már a mindennapi harcviselés részeivé váltak a drónok nem csak amerikai oldalról: az amerikai csapatokat az ISIS és más erők is támadták már a levegőből drónok segítségével.

Egyre veszélyesebbek a drónok

Az úgynevezett öngyilkos drónok még ennél is nagyobb veszélyt jelentenek: ezek félúton vannak a drónok és a rakéták között. Izraeli szakértők szerint ma bárki vehet egy drónt és ilyen irányított lőszerré alakíthatja azt otthonában.

"Egyre pontosabban navigálnak, most valószínűleg a rájuk szerelt robbanóanyag mennyiségének emelése lehet a fejlődés útja. Több ilyen eszköz elfogása már több repülőgépet is igényel"

– mondta az izraeli biztonsági tisztviselő. Izrael, Irán és az USA is ilyen technológiák birtokában van, de Kína és Oroszország is kifejlesztett ilyen rendszereket.

"A drónok rendkívül hatékony hordozóeszközök lennének vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fegyverek számára, például zsúfolt terület fölé permetezhetnék a hatóanyagot. A repülőgépek elleni dróntámadások miatt is meglehetősen aggódhatunk, mert a repülőgépek motorjait és szárnyait nem úgy tervezték, hogy túléljék a drónok csapásait" – mondta Zachary Kallenboon nemzetbiztonsági szakértő. A támadások sikeressége azon múlik, ki lehet a támadó és milyen eszközöknek van birtokában, ráadásul ha csapatban mozgó drónok irányításáról van szó, nagyon sok a lehetőség a hibára. Ez további bizonytalanságot okoz az ilyen típusú támadások esetén.

Elhárítás is kell

A drónok jelentette fenyegetés növekedése a drónok elleni technológiák új, virágzó iparágát hozta létre. E terület vezető vállalatai közé tartozik a DroneShield, egy ausztrál cég, amely a NATO katonai szövetség és az Egyesült Nemzetek Szervezete számára is szállított már élvonalbeli eszközöket. Oleg Vernik vezérigazgató szerint játékok gyanánt minden ellenőrzés nélkül hozzájuthatnak emberek tömegei ezekhez az eszközökhöz.

A drón pilótáját megtalálni és azonosítani is igen nehéz,

ezért egyre nagyobb az igény a támadásra kész drónokat azonosító és megsemmisítő rendszerekre.

"Proaktívabbnak kell lennünk a légi járműveket észlelő és megsemmisítő rendszerek felállításában azokon a területeken, ahol nagyszámú ember gyűlhet össze, a kiemelt helyeken, olyan területeken, amelyek a terrorizmus célpontjai lehetnek. A bűnüldöző és belbiztonsági személyzetet ki kell képezni erre a fenyegetésre, hasonlóan a hagyományos támadásokhoz"– mondta Vernik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×