eur:
393.6
usd:
364.45
bux:
71838.58
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Structure core Earth. Structure layers of the earth. The structure of the earths crust. Earth cross section in space view. Elements of this image furnished by NASA. 3D rendering
Nyitókép: Rost-9D/Getty Images

Meglepő felfedezésre jutottak a Föld mélyében

A felfedezés átírhatja a korábbi téziseket.

A kutatók többsége nagyjából fél évszázada véli úgy, hogy a Föld belső magja egy főként vasból felépülő szilárd gömb, melyet a folyékony külső mag vesz körbe. Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján ugyanakkor elképzelhető, hogy a belső öv halmazállapota nem egységes – idézi a 24.hu a Live Science-t.

A bolygó belső hője és nyomása miatt a beső mag közvetlen vizsgálata helyett a kutatóknak a földrengések által keltett szeizmikus hullámokra kell támaszkodniuk. Ezeknek két típusa van: kompressziós hullámok, illetve nyíróhullámok.

A Hawaii Geofizikai és Bolygótudományi Intézet munkatársa nemrégiben azt kezdte vizsgálni, hogy a Föld öt különböző helyszínének nagy rengései által keltett hullámok miként utaznak a magon át a bolygó túlsó oldalára. Meglepő módon a nyíróhullámok, amelyeknek elméletileg gond nélkül át kellett volna haladniuk egy szilárd belső magon, bizonyos részeknél eltérítődtek.

Rhett Butler és kollégája arra jutott, hogy a belső mag nem teljesen szilárd: a zóna a felszínéhez közelebb tartalmazhat folyékony és félig szilárd részeket is. Amennyiben a csapat eredményeit a későbbi vizsgálatok megerősítik, a felfedezés átírhatja a Föld mágneses teréről kialakított képet.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×