eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Young girl is waiting for her vaccination dose against coronavirus to be applied by a medical worker.
Nyitókép: MarianVejcik/Getty Images

Megvan, milyen gyakran fertőződnénk újra koronavírussal oltás nélkül

Másodszori, sőt, harmadszori megfertőződésről is egyre több a brit adat: szakértők szerint a vírus oltatlan iskolások körében való keringése az idősebbeket is veszélybe sodorhatja.

A tél közeledtével azért aggódnak a kutatók, hogy az újrafertőződések gyakoriságának növekedése az egészségügyre gyakorolt nyomást megsokszorozza: friss adatok szerint átlagosan 16 havonta fertőződnek újra koronavírussal azok, akik nem veszik fel az oltást, de azok is megbetegedhetnek, akik már immunizálva vannak, írja a The Guardian.

"Ha a vírus széles körben elterjedt és gyakori az annak való kitettség, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére, hogy két adaggal beoltották őket" - mondta Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológus professzora.

Nemrég mást hittünk

Egy éve még az volt a közvélekedés, hogy újrafertőződésre csak meglehetősen ritkán kerül sor a vírus esetében, akkor nagyjából két tucat ilyen eset volt ismert. Ma már azonban tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 elleni természetes immunitás idővel csökken.

Egy dán tanulmány szerint a 65 év alattiak legalább hat hónapig 80 százalékos védettséggel rendelkeztek, míg a 65 év felettiek 47 százalékos védettséggel.

A delta variáns megjelenése tovább bonyolította a helyzetet.

"Az általunk vizsgált egészségügyi dolgozók között sok olyan ember van, akinek megfelelő szintű antitestje volt, egyes esetekben korábban átesett a fertőzésen, két adag védőoltást kapott, és mégis tüneteket okozó fertőzést tapasztalt. Sokkal gyakoribb lehet ez, mint amit korábban hittük" - mondta Danny Altmann, az Imperial College London immunológus professzora.

A delta sokat rontott a helyzeten

Brit adatok szerint 20 262, ez év júliusa és szeptembere közt pozitív tesztet adó ember közül 296 esetében lépett fel újrafertőződés, átlagban 203 nappal az első megbetegedést követően. Az újrafertőződés esélye május, a delta megjelenése óta ugrott meg. Ezt amerikai adatok is alátámasztják: Oklahomában május óta

350 százalékkal ugrott meg az újrafertőződések aránya.

"Az Egyesült Királyságban sokan tudunk olyan gyermekekről és felnőttekről, akik újra megfertőződtek, néha az első fertőzéstől számított viszonylag rövid idő után. Még mindig nem sokat tudunk az újrafertőződés kockázati tényezőiről, de egyre valószínűtlenebbé válik az az elméleti feltételezés, hogy ha egyszer minden fiatal is elkapja a betegséget, akkor a világjárványnak vége lesz" - mondja Nisreen Alwan, a Southamptoni Egyetem közegészségügyi docense.

Nagyon rövid idő után is lehetséges

A kérdés megválaszolásához Jeffrey Townsend professzor és kollégái a Yale Egyetem Orvosi Karán elemezték a más koronavírusok - köztük a SARS, a MERS és megfázást okozó vírusok - ismert újrafertőződési és immunológiai adatait. Ezeket a SARS-CoV-2-ből felépült emberek antitest- és egyéb immunológiai adataival kombinálva képesek voltak modellezni az új koronavírus újrafertőződésének kockázatát az idő múlásával.

A The Lancet Microbe című folyóiratban közzétett kutatás azt sugallta, hogy az újrafertőződések egyre gyakoribbá válnak az immunitás csökkenésével, különösen, ha a lakosság körében nagy mértékben kering a vírus.

"Ha nem lennének korlátozó intézkedések, senki sem viselne maszkot vagy tartana távolságot, nem lenne védőoltás, akkor három hónaptól öt évig terjedő időintervallumban kellene számítanunk az újrafertőződésre"

- mondta Townsend, aki szerint ha bármely korcsoportban hagyjuk elszabadulni a vírust, az minden korcsoportban elkezd nagy számban fertőzni. Mindenkinek, a már fertőzésen átesetteknek is fontos ezért oltatniuk. Épp ezért fontos az iskolások körében is visszaszorítani a fertőzésszámokat, nem kis részben a szülők és a nagyszülők védelmének érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×