eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Factory worker putting on hygienic mask on face to protect herself against highly contagious corona virus or COVID-19. People working during global virus pandemic.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Nagyon cselesen növeli fertőzőképességét a koronavírus

Az alfa variáns a globálisan elterjedt változathoz képest legalább 43-szor, de akár 100-szor akkora mennyiségű kilélegzett vírust eredményezett egy amerikai kutatás szerint.

A textil- és sebészi maszkok ugyanakkor nagyjából felére csökkentik a levegőbe kerülő vírusmennyiséget – derül ki a Marylandi Egyetem Közegészségügyi fakultása kutatásából, melyet a MedicalXpress ismertet.

"Tanulmányunk újabb bizonyítékkal szolgál a levegőben történő terjedés fontosságára, főként, mivel tudjuk, hogy a most keringő delta változat még fertőzőbb, mint az alfa volt. Kutatásaink azt mutatják, hogy a változatok egyre jobban terjednek a levegőben, ezért a védőoltás mellett jobb szellőzést kell biztosítanunk és szorosan illeszkedő maszkokat kell viselnünk, hogy megállítsuk a vírus terjedését" – mondta Don Milton, a Marylandi Egyetem Közegészségügyi fakultásának környezet-egészségügyi professzora.

Okosan mutálódik a vírus

Az alfa variánsból fakadó fertőzésekből származó vírusmennyiség a levegőben tizennyolcszor több volt, mint amit az orrból vett mintákban és a nyálban lévő megnövekedett vírusmennyiséggel meg lehetett volna magyarázni. Az egyik vezető szerző, Jianyu Lai doktorandusz szerint az tény, hogy az alfa okozta fertőzések esetében magasabb vírusmennyiséget lehet találni a mintákban.

"Az orrból és a szájból származó vírus nagy folyadékcseppekkel terjed a fertőzött személy közelében. Vizsgálatunk azonban azt is megmutatta, hogy a kilélegzett aeroszolokban lévő vírus mennyisége még ennél is nagyobb mértékben nőtt meg" – mondta. A levegőben terjedő vírusnak az alfával történő megfertőzésekből származó jelentős növekedése még a delta megjelenése előtt következett be, és azt jelzi, hogy a vírus úgy fejlődik, hogy jobban tudjon a levegőben terjedni.

A maszk sokat segít

Annak tesztelésére, hogy a maszkok milyen mértékben tudják gátolni a vírus terjedését, a tanulmány mérte, hogy mennyi SARS-CoV-2 kerül a levegőbe, valamint azt is vizsgálta, hogy a koronavírussal megfertőzött emberek mennyivel kevesebb vírust lélegeztek ki, miután felvettek egy textil- vagy sebészi maszkot.

A maszk körülbelül 50 százalékkal csökkentette a vírussal terhelt részecskék mennyiségét

a fertőzött személy körül a levegőben. A laza textil- és sebészi maszkok nem akadályozták meg, hogy a fertőző vírus a levegőbe kerüljön.

Az óvintézkedések szükségesek

"A kutatás tanulsága az, hogy a koronavírus ott lehet a lélegzetünkben, egyre inkább ott is van abban, ha megfertőződünk, viszont a maszk használata csökkenti annak az esélyét, hogy mások is belélegezzék" – mondta Jennifer German, a tanulmány társszerzője.

Ez azt jelenti, hogy az elővigyázatossági intézkedések több szinten történő megvalósítása – beleértve a jobb szellőzést, a gyakori tesztelést, a levegő UV-s fertőtlenítését és a szorosan illeszkedő maszkokat a védőoltáson túl – kritikus fontosságú a nyilvánossággal érintkező munkahelyeken és beltéri helyiségekben dolgozók védelmében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×