eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Kiskunsági Nemzeti Parki Igazgatóság

Több mint kétezer kilométert repült egy kicsi denevér

Pontosan is lemérték, hogy mennyit. Az állat 8 grammnyi, alig nagyobb egy lódarázsnál.

Miniolimpikonnak nevezték a tudósok azt a törpedenevért, amely 2018 kilométert repült Nagy-Britanniából Oroszországba. Biológusok azt remélik, hogy útja több adalékkal szolgál ahhoz, miként hat a fajokra a klímaváltozás.

A durvavitorlájú törpedenevérre (Nathusius' pipistrelle) az északnyugat-oroszországi Pszkov térség egyik falujában találtak rá - közölte a denevérek fajmegőrzésén munkálkodó brit Bat Consevation Trust.

A nyolc grammnyi, alig egy emberi hüvelykujj nagyságú állatot 2016-ban a londoni Heathrow repülőtér közelében gyűrűzték meg a szakemberek.

Sajnos oroszországi érkezése után nem sokkal egy macska megtámadta őt, és az orosz fajmegőrzési szakemberek erőfeszítési ellenére elpusztult.

"Ez egy páratlan út, a leghosszabb, amelyről denevér esetében Nagy-Britannia és Európa között tudunk. Micsoda olimpikon" - mondta Lisa Worledge, a brit szervezet egyik vezetője.

A durvavitorlájú törpedenevér egész Európában megtalálható az Egyesült Királyságtól Kis-Ázsiáig, Portugáliától a Kaszpi-tengerig, északon Szentpétervárig, délen Görögországig fordul elő. Magyarország déli részén szórványosan él.

Egyes közelmúltbeli tanulmányok azt jelzik, hogy a múlttól eltérően a telet ma már északabbra tölti. Számuk a Brit-szigeteken növekszik.

Kutatók szerint ez az északabbra vándorlás a klímaváltozással függ össze, és a brit szervezet együttműködik amatőr tudósokkal a migrációs útvonalak tanulmányozásában és annak megértésében, miként hat a fajokra a klímaváltozás.

A Nagy-Britannia és Oroszország közötti út az egyik leghosszabb, amelyet durvavitorlájú törpedenevér megtett, és a legnagyobb távolság, amelyet nyugatról keletre repülve tett meg. A legtöbb ilyen nagytávú repülést Lettországból Nyugat felé jegyezték fel. Egy egyed Lettországból Spanyolországba repült 2224 kilométert megtéve.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×