eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Két oltás kell a delta variáns elleni védekezéshez

Szakértők szerint a nyár végére a fertőzöttek 90 százalékát ez a variáns fogja okozni.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közleményében kiemelte, hogy a koronavírus rendkívül fertőző delta variánsa elleni legteljesebb védekezéshez elengedhetetlen az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagjának a felvétele.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve továbbá szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok gyorsítsák fel oltási kampányaikat, a polgárok pedig tartsák be az ajánlott adagszámokat. A közlemény szerint a teljes beoltottság segít hamarabb megszüntetni a védettségi réseket, és elejét venni további variánsok megjelenésének.

A delta variáns terjedése egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is - tette hozzá a hágai székhelyű ügynökség.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a delta változat 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, és magasabb kockázatú kórházi kezeléseket vonhat maga után. A közleményben a szakértők rámutattak továbbá, hogy a nyár végére a fertőzöttek 90 százalékát a delta variáns fogja okozni.

Az EMA azt is jelezte, hogy egyelőre nem tudnak iránymutatást adni arról, hogy az oltásoknál felhasználható-e két különböző típusú vakcina, ahogy arról sem, hogy szükséges lesz-e a harmadik emlékeztető vakcina beadására, mivel még nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy meg lehessen becsülni, mennyi ideig tart a vakcinák által nyújtott védelem, figyelembe véve a változatok terjedését is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×