eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pexels.com

Fatális tévhiteket oszlat el a kullancsokról az infektológus

Számos tévhit terjeng a kullancsokkal kapcsolatban, némelyik pedig a betegség megelőzése helyett éppen azt segíti elő, hogy fertőzést okozhasson a bőrbe fúródott vérszívó. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, a fertőző agyhártyagyulladást okozó vírus ellen védő vakcina azonban már egyéves kortól beadható, és rendkívül hatékony.

Egész Európában sok a kullancs, a balti államoktól Szlovéniáig terjed egy sáv, amely Magyarországot is érinti. Itthon inkább a nyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben vannak olyan területek, ahol könnyebben fertőződhet meg a természetjáró – mondta el az InfoRádióban Jelenik Zsuzsa.

A Budai Egészségközpont infektológusa több tévhitet is igyekezett eloszlatni: többek között azt, hogy a kullancs képes lenne ugrani. Az állat ugyanis az alacsony növényzeten él, és csak úgy kerülhet az emberre, ha elsodorjuk arról a felületről, ahol épp van. Hozzátette: annak, hogy hogyan vegyük ki a kullancsot, gyakorlatilag nincs jelentősége, inkább annak, hogy a kullancs bőrben való tartózkodása egyenesen arányos azzal, hogy előfordul-e fertőződés.

„Minél hosszabb ideig van bennünk a kullancs, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy fertőződjünk, de ez is sok, tehát 5-6 óra.”

Ha beszakad a feje, annak a fertőződés tekintetében pedig nincs is kockázata.

Annál inkább van rizikója, ha valaki olajjal, kölnivel vagy alkohollal masszírozza a vérszívó környékét, mert így nagyobb az esély arra, hogy a kullancs nyálából a kórokozó bekerüljön a bőrfelszín alá. Jelenik Zsuzsa szerint nem gyakoriak, de azért vannak súlyos esetek,

inkább a felnőttek körében okozhat például agyvelőgyulladást vagy részleges bénulást is a vírus.

Csak a kullancsencephalitis-vírus ellen van vakcina, ebből két egymást követő oltásra van szükség, utána viszont két héttel „abszolút” védettség nyerhető. Feltétel azonban, hogy az oltás előtt egy hónappal ne kerüljön kullancs az érintett személy szervezetébe – tette hozzá Jelenik Zsuzsa. Meg kell várni ugyanis, amíg a rövid lappangási idő vagy az esetleges fertőzés lezajlik.

Az oltást már egyéves kortól be lehet adatni, a vakcinát a családorvos írhatja fel receptre. Az oltóanyag teljesen biztonságos – hangsúlyozta a Budai Egészségközpont infektológusa. Vagyis

nyugodtan megkaphatja bármilyen korosztály, vagy bármilyen alapbetegségben szenvedő személy.

Sőt, az sem gond, ha valaki olyan gyógyszeres kezelést kap, ami esetleg az immunrendszerét gyengíti.

Hozzátette: az alapimmunizáláshoz egy harmadik oltás is tartozik, ezt 6-9 hónap múlva kell beadatni. Ezt követően 60 év alatt ötévente, 60 éves kor fölött pedig háromévente van szükség úgynevezett emlékeztető oltásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×