eur:
394.89
usd:
366.32
bux:
71492.48
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án. A  Pfizer és a német Biontech közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Lennihan

Még idén elkészülhet a Pfizer koronavírust támadó gyógyszere

Közvetlenül a SARS-CoV-2-t támadó antivirális gyógyszerrel kísérletezik a Pfizer: ez vadonítúj megoldás, mivel az eddig a koronavírus kezelésére használt készítmények a szervezet gyulladásos és immunreakcióját kezelték.

A koronavírus okozta megbetegedésben a szervezet immunrendszerének túlműködése és a gyulladásos folyamatok okozzák a legnagyobb kárt. Az eddig használt szerek ezekre is reagáltak:

  • a budezonid, amely belélegezhető kortikoszteroidként segített a megbetegedés súlyosabbra fordulását megakadályozni,
  • a dexametazon szájon át szedett kortikoszteroidként csökkentette az elhalálozás esélyét,
  • a tokilizumab pedig a legsúlyosabb, intenzív terápiás osztályon kezelt betegeknél adott jobb esélyt a túlélésre, mint intravénásan alkalmazott gyulladásgátló.

Az ezen szerek által elért eredménynél még jobb lehet az, hogyha egyenesen a vírust támadó készítménnyel lehet kezelni a betegeket – írja a MedicalXpress.

A szaporodást kell megakadályozni

A koronavírushoz hasonló patogéneknek be kell jutniuk egy sejtbe, hogy ott szaporodni tudjanak. Ezt a felszínén található tüskefehérjének köszönhetően tudja megtenni az új koronavírus. Ha sikeresen bekerült a sejtbe, ott levetve burkát szabaddá teszi virális RNS-ét. Ennek köszönhetően kezdődhet meg a vírus szaporodása, így tudja tovább fertőzni a test más sejtjeit. A SARS-CoV-2-ben található 3CLpro enzimnek kulcsszerepe van ebben a folyamatban: ha egy gyógyszer ennek működését tudja gátolni, azzal nagy lépést tehetünk előre.

Vírusspecifikus megoldás kell

A proteázinhibitorokat már más megbetegedések, mint a HIV vagy a hepatitisz C esetében sikerrel használják, és a koronavírus-járvány során is próbálkoztak velük. A HIV kezelésére használt gyógyszer ugyanakkor nem bizonyult eléggé hatékonynak az új koronavírus esetében: magasabb dózisban lehet, hogy jobban hatna, de túl sok mellékhatást is hozna magával. A remdesivir, melyet az ebola kezeléséből emeltek a koronavírus terápiás megoldásai közé, az osztódás késleltetésével tud segíteni, de a klinikai kísérletek nem tudták bizonyítani azt, hogy hatékony lenne. A túlélők körében rövidebb lefolyásúvá tette a betegséget, de mégsem az a szer, amire vártunk.

Persze a fenti gyógyszerek nem is a SARS-CoV-2-re specializálódtak. Tavaly ugyanakkor

a Pfizer és a BioNTech közösen azonosította PF-00835231 elnevezésű molekulát, amely képes blokkolni a 3CLpro enzimet.

A PF-00835231 remdesivirrel együtt és anélkül használva is több koronavírus, közte a SARS-CoV-2 szaporodását gátolni tudta laborkörülmények közt és állatokban is.

Idén elkészülhet

A Pfizer injekció és tabletta formájában is megkezdte a humán kísérleteket proteázinhibitorával. A márciusban kezdett kísérletek sikere esetén évek helyett hónapok alatt lefuthat a klinikai tesztek második és harmadik fázisa, és akár az év végére elkészülhetnek a gyógyszerek, melyek nemcsak kezelik, de meg is előzhetik a betegség kialakulását. Ez egyelőre nagy ígéret, de az első eredmények nagyon biztatók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Fontos bejelentést tett Zelenszkij, ami Magyarország orosz gázszerződését is érintheti

Fontos bejelentést tett Zelenszkij, ami Magyarország orosz gázszerződését is érintheti

Orosz helyett azerbajdzsáni gázt szállítana Ukrajna a jövő évtől a saját tranzitvezetékein, és erről, illetve egyéb lehetőségekről már zajlanak az egyeztetések – ezt a fontos bejelentést tette a Bloombergnek adott szerdai interjúban Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szavai afelé mutatnak, hogy Magyarország kisebb, évi 1 milliárd köbméteres, hosszú távú orosz gázvásárlási szerződését át kellene írni, és ez megerősíti a Portfolio múlt heti elemzését, amelyben azt vázoltuk, hogy hamarosan széteshet a magyar-orosz gázvásárlási struktúra jelenleg ismert formája.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×