eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pexels

Újrafertőződés – Rossz hír az idősebb koronavírusosoknak

A 65 év fölötti emberek gyakrabban fertőződnek újra, mint a fiatalok – olvasható a Lancet szakfolyóiratban.

A Lancetben közölt tanulmány szerzőgárdájának tagjai úgy találták, hogy azok, akik átestek a koronavíruson, hat hónapig biztosan védettséget élveznek: a fél év elteltével végzett vizsgálatokon azt állapították meg, nincsen jele annak, hogy csökkent volna esetükben a védettség szintje. Azt találták azonban, hogy az újrafertőződöttek körében leginkább 65 év fölöttiek vannak – írja a CNN.

Az újrafertőződést négymillió ember körében vizsgálták: az első hullámban március és május közt, illetve a második hullámban szeptember és december közti megfertőződéseket vették számba. Több mint 11 ezer az első hullámban pozitívat tesztelő ember közül mindössze 72-en kapták el ismételten a betegséget. A kutatók úgy találták, hogy a

65 év fölötti korosztályban 47 százalékos a védelem az újrafertőződéssel szemben, míg a fiatalabbaknál ez 80 százalékos.

Megállapításuk nem váratlan, mivel az idősek immunrendszere gyengébben működik, mint a fiataloké: a kutatási eredmény arra mutat rá, hogy az idősebb generáció esetében fontos akkor is betartani az óvintézkedéseket, ha valaki már átesett a koronavíruson.

Amy Edwards fertőzőbetegség-szakértő szerint az idősebbek esetében tapasztalható visszaesés a védettségben nagyon komoly különbséget jelent.

"Azt gondolom, ez az eredmény megmutatja, miért fontos minden hatvan év fölöttit beoltani attól függetlenül, hogy átesett-e a megbetegedésen"

– mondta Edwards.

Rosemary Boyton és Daniel Altmann immunológusok szerint aggasztó, amit a kutatócsoport feltárt.

"Az újrafertőződéssel szembeni 80 százalékos védelem, amely mindössze 47 százalékra zuhan idősebb korban, aggasztóbb, mint a korábbi kutatások által bemutatott értékek. Ezek is megmutatják, hogy a koronavírussal szemben megszerzett természetes nyájimmunitás messze van tőlünk, ezért csak a globális, nagy hatékonyságú oltásokkal történő immunizálás jelenthet megoldást" – fogalmaztak.

A kutatók négymillió dánon elvégzett 10,6 millió koronavírusteszt eredményeiből dolgoztak. A kutatók úgy vélik, jó hír ebben a helyzetben is, hogy az mRNS-oltások erős védettséget tudnak kialakítani. A kutatás eredményeit ugyanakkor annak tudatában kell értékelni, hogy tavalyi adatokon alapszik, amikor még nem jelentek meg azok a variánsok, amelyek sokkal fertőzőbbek és képesek újrafertőződést is generálni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×