eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels.com

Koronavírus: egy alapkérdésre kaphatunk választ hamarosan

Ezer covidos beteg bevonásával vizsgálja a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, hogy befolyásolja-e az egyének genetikai háttere, mennyire súlyos lefolyású náluk a betegség – mondta az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese.

A tavaszi járványhullám idején fogalmazták meg a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem kutatói azt a kérdésfelvetést, hogy vajon tudnak-e olyan genetikai meghatározó mintázatokat azonosítani, amelyek befolyásolják – a fertőzést követően – magát a betegséglefolyást. Erre utaló tények ugyanis, hogy már az első hullám alatti is megesett, hogy

krónikus betegségtől mentes, fiatal Covid-19-es fertőzött páciensek esetén igen súlyosra, akár fatális kimenetelűre is fordult a betegség lefolyása.

Tervek szerint a végpont ezer betegnek a vizsgálata lesz, míg az előzetes körben kétszáz fertőzöttnek a vizsgálatát fogják végrehajtani. Esetükben a fertőző vírus teljes genetikai állományának a meghatározása fog megtörténni, illetve az, hogy az érintetettek immunrendszere milyen mértékben reagált a vírusra specifikus ellenanyag termelésére. Továbbá transzkirptomikai vizsgálatokra is sor kerül, amikor az nézik, hogy a betegek keringésében milyen gének aktiválódtak, vagy csendesedtek le a fertőzés következtében. Végezetül meg fogják vizsgálni minden egyes betegnek az összes fehérjét kódoló génjét, amiből több mint 20 ezer van az emberi genomban, és a géneken belül

olyan variánsokat fognak próbálni azonosítani, amik meghatározzák és/vagy befolyásolják a betegség lefolyását

– ismertette az InfoRádiónak Széll Márta molekuláris biológus.

Mindezekből a szakemberek arra tudnak majd következtetni, hogy van-e úgynevezett predisponáló faktor, amely meghatározza azt, hogy milyen súlyosságú lesz a fertőzés követően a betegség lefolyása. A transzkirptomikai vizsgálatokkal pedig remélhetőleg fognak tudni olyan targetmolekulát azonosítani, ami a későbbi terápiás fejlesztések alapját képezheti.

Magyarán az alapfeltételezés, hogy a gének alapján dől el az, hogy valakinél milyen lefolyású a betegség – értett egyet a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese –, és ezt szeretnék igazolni vagy cáfolni. Reményeik szerint azonban fognak találni olyan genetikai mintázatokat, amelyek választ adnak az alapkérdésre, miszerint „a genetikai hátterünk meghatározza-e, hogy hogyan zajlik le a betegség a szervezetünkben?”.

Az első kétszáz betegnek a megvizsgálása 2021 első negyedévében már eredménnyel kecsegtethet,

és ezek kiértékelését követően fognak arról határozni, hogy a fennmaradó 800 alany esetében milyen területekre fókuszáljanak. A szakember végezetül megjegyezte, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem között egy kiválóan összehangolt munka valósul meg, a feladatokat pontosan és jól leosztva egymás között.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×