eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Sivatagi levegőből képes vizet kivonni egy új találmány

A vízhiánnyal küzdő területek a klímaváltozás hatására egyre súlyosbodó problémáján segít egy hordozható és a napfény erejét segítségül hívó, új szerkezet.

Mindössze húszszázalékos páratartalmú levegőből is képes vizet kivonni a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói által fejlesztett, napfény működtette gép. Alina LaPotin, a légköri vízgyűjtő rendszer egyik fejlesztője szerint fontos új technológiákat csatarendbe vonni azokon a területeken, amelyeken a vízhiány egyre nagyobb méreteket ölt majd a következő években a klímaváltozás miatt, miközben elektromosság sokszor nem érhető el.

A szerkezet zeolitot tartalmaz, amely az éjszaka folyamán vízpárát gyűjt a levegőből. Nappal aztán "napelnyelő" panelek biztosítják a hőt, melynek hatására a zeolitból távozik a víz. A gép a kísérletek során mindössze húszszázalékos páratartalmú levegőből is képes volt vizet kivonni – a sivatagokban épp ilyen alacsony a páratartalom. Az eredmények azt mutatták, egy négyzetméternyi napelnyelő panel 0,77 liter vízhez tudja juttatni majd havonta a felhasználót.

A ma használatos légköri vízgyűjtő rendszereknek, amelyek köddel vagy harmattal dolgoznak, ennél jóval magasabb, 50 százalékos páratartalom kell a működéshez. Köd ráadásul nem mindenhol keletkezik, a harmat létrehozásához pedig nagy teljesítményű, elektromosságot használó hűtőrendszerekre van szükség.

"Az olyan, kompakt légköri vízgyűjtő rendszerek érdekelnek bennünket, amelyeknek a hordozhatóságra és a súlya is felhasználóbarát" – mondta LaPotin a New Scientistnek.

Az ENSZ 2018-as adatai szerint a Földön kétmilliárd ember él vízhiányos területen, 2040-re pedig minden negyedik gyerek olyan területen nő majd föl, ahol extrém nehézséget jelent vízhez jutni. A megfelelő ivóvíz hiánya óriási problémákat okoz az érintett országokban, 785 millió ember nem jut tiszta vízhez. A nőket különösen sújtja ez a probléma: lányok és nők napi 200 millió órát töltenek világszerte vízgyűjtéssel- és szállítással a Water.org adatai szerint. Százmilliók egészségi állapotát is meghatározza az, hogy nem tudnak tiszta vizet inni és mosdani: kétpercenként hal meg egy gyermek valamilyen vízzel összefüggésbe hozható betegségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×