eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Sympterichthys unipennis-t most hivatalosan is kihaltnak nyilvánították.
Nyitókép: FORRÁS: CSIRO

Ez az első modern hal, amely hivatalosan is kihalt

Egy, az ausztrál vizekben élt faj az első, amit a modern történelemben először kihaltnak nyilvánított a Természetvédelmi Világszövetség. Utoljára kétszáz éve vizsgálták élő példányát.

A Sympterichthys unipennis az első olyan faj, amit a modern történelemben kihaltnak nyilvánítottak - írta az Origo. A faj első és utolsó élő példányát 1802-ben vizsgálta meg természettudós, méghozzá francia felfedezője François Péron. A horgászhal alakúak rendjébe tartozó, tüskés uszonyokkal és a homlokán rúdszerű kiemelkedéssel, kidülledt szemekkel és sétálásra is alkalmas úszókkal rendelkező, fenéklakó faj Tasmania sekély tengerparti vizeiben élt egykor, és elég gyakorinak számított. Mivel azonban az átfogó kutatások ellenére a tudósok nem tudtak több halat begyűjteni, ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hivatalosan is kihaltnak nyilvánította májusban, amikor legutóbb frissítették a fajok védettségi állapotát.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen körülmények okozták a kihalását, de vélhetően közrejátszott benne, hogy a faj egyetlen területhez ragaszkodása, és a hideg víz előnyben részesítése. A tudósok szerint a faj jóval nagyobb területet járt be akkor, amikor még hűvösebb volt az éghajlat.

A horgászhalalakúak rendjébe tartozó Brachionichthyidae családban egyébként már csak 13 rokon faj maradt. Egy faj kivételével minden faj veszélyeztetettnek vagy kritikusan veszélyeztetettnek tekinthető, illetve „hiányos adatként" rögzítették a létezésüket, tehát a tudósoknak nincs elegendő információjuk a természetvédelmi státuszuk eldöntéséhez. Olyan is akad közöttük, amelynek a jelenlétét már 2000 óta nem észlelték. Ezek az állatok látszólag a kis kezeiken sétálgatnak a tengerfenéken.

A tudósok szerint a Sympterichthys unipennis eltűnése jó példa arra, mennyire érzékeny ez a halcsalád a környezeti változásokra, az inváziós fajok térnyerésére és a halászatra. Eltűnése figyelmeztetés arra, hogy mi történhet az ehhez hasonló, illetve más, sebezhető fajokkal olyan helyeken, mint például Tasmania.

Neville Barrett, a tasmaniai Tengerészeti és Antarktiszi Kutatóintézet ichtiológusa a National Geographic online portálnak azt mondta, a jellemzően csak a Tasmania körüli óceánban előforduló halcsaládba tartozó fajok olyan stratégiával rendelkeznek, amely stabil és állandó környezeti viszonyok között működik a legjobban. Márpedig a korlátozott földrajzi elhelyezkedés, és az, hogy nem járnak be nagy területeket, valamint a hideg vízhez való ragaszkodás kiszolgáltatottá teszi őket a változásoknak. Amilyen a part menti folyótorkolatok körüli ipari eredetű környezetszennyezése, a folyómedrek folyamatos kotrása, az osztriga zátonyok megsemmisítése, valamint a nem őshonos fajok betelepítése Tasmania vizeibe, vagy épp az óceán melegedése. Az óceán hőmérséklete ugyanis a Met Office Hadley Klímatudományi és Szolgáltató Központ adatai szerint az 1900-as mérések óta két fokkal emelkedett.

A kutatók szerint a felmelegedés hatására számos faj, köztük a Brachionichthyidae családjának tagjai, néhány rákféle, tengeri moszatok és sok más, a hidegebb körülményeket kedvelő tengeri organizmus populációja, valamint a tasmaniai biológiai sokszínűség is csökkent. Ezt azonban a víz alatti élőhelyek miatt nehéz észrevenni és követni is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×