eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
dr. Jakab Ferenc virológus
Nyitókép: Gűth Ervin

Jakab Ferenc: mellékhatásokkal is járnak az ígéretes szerek

Komplex és nagyon sok területet lefedő kutatássorozattal igyekszik a hazai tudományos közösség megoldást találni a koronavírus jelentette problémákra - mondta egy interjúban Jakab Ferenc virológus.

A koronavírus teljes megismerése mellett a Koronavírus-kutató Akciócsoport tagjai számára a legfontosabb feladat felkészülni a betegség következő hullámára, hogy legyen megfelelő gyógyszer, illetve gyógymód a betegek egészségének megőrzéséhez. Ennek érdekében számos kutatás és kísérleti folyamat zajlik párhuzamosan, több munkacsoportban. Ez egy komplex rendszer - mondta Jakab Ferenc virológus a Magyar Hírlapnak adott interjúban. Megemlítette, hogy a már elérhető gyógyszerek használatának újragondolása, tesztelése mellett folyamatban van új hatóanyagok, eddig ismeretlen vegyületek szintetizálása is.

"Magyarországon egy konzorcium vizsgálja és koordinálja a 3 legígéretesebb meglévő szer használatával kapcsolatos klinikai kutatásokat"

- számolt be az elmúlt időszak fejleményeiről Jakab Ferenc. Erre azért van szükség, mivel egyelőre valamennyi ígéretes szer alkalmazása komoly mellékhatásokkal jár, ezért nem lehet őket olyan könnyen bevetni a gyógyításban, ennek megoldása a tudomány feladata. "Kétségtelen, a gyógyszerterápia keretében akár már a közeljövőben találhatunk olyan hatóanyagot, amely csökkentheti a koronavírus-fertőzést vagy segítheti a gyógyulást, ám egyéne válogatja, hogy az mennyire fog beválni, mennyire lesz hatásos. Korántsem biztos, hogy minden betegnek segít majd az adott készítmény" - fogalmazott Jakab Ferenc.

A vírus genetikai állományának minél jobb feltérképezése révén a virológus szerint megismerhető a terjedési dinamizmusa, a lehetséges mutációk kutatása pedig a későbbi vakcinakészítésnél lesz hasznos. Érdemes kitérni az alapkutatásokra, vagyis a vírusgazda és a sejt közötti kapcsolat, a molekuláris mechanizmusok, az úgynevezett támadási pontok megismerésére is, mivel ez a későbbi gyógyszerfejlesztésnél is jól jöhet a kutató szerint, és az egészségügy számára meghatározhatja majd a következő lépéseket. És meg kell említeni még a plazmaterápiás kezeléseket is, melyek szintén ígéretesek.

Szerinte bár több szer esetében is humán klinikai tesztelés kezdődött,

még legalább egy-másfél év kell ahhoz, hogy kész legyen az engedélyezett ellenszer, és még akkor is kérdéses, hogy hazánkba mikor juthat a potenciális vakcinából, mivel hatalmas mennyiséget kell majd előállítani belőle.

A járványvédelmi korlátozásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány időben hozott meg jó döntéseket, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy kordában tudjuk tartani a betegség terjedését. A lazításokkal kapcsolatban pedig óvatosságra intett.

Hosszabb távon a kutató szerint újabb világjárványok kialakulása is esélyes. Úgy fogalmazott, hogy "tudomásul kell venni: ebben a globalizált világban nem léteznek lokális problémák. Egy ilyen járványt nem lehet megállítani." A kutató szerint a tanulságokat levonva a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani a járványvédelemre és a víruskutatásokra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×