eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: YouTube / Sergio Grosjean

Elhűltek a régészek, amikor kiderült, milyen régi az indonéziai barlangrajz

Több mint 20 ezer évvel régebbi, mint a ma ismert legősibb európai barlangfestmény.

Óriási felfedezést közölt a Qubit a Nature magazinban megjelent tanulmány alapján.

Az eddig ismert legősibb emberi műalkotásnak aposztrofálják azt a barlangrajzot, amelyre Indonézia egyik szigetén bukkantak még 2017 végén, de a kormeghatározással csak mostanra végeztek ausztrál régészek az úgynevezett urán-tórium kormeghatározásos módszer segítségével. Csak összehasonlításképp: Európában 21 ezer éves a legrégebbi ismert barlangrajz.

Az indonéziai lelet egy 4,5 méter széles festmény, rajta nyolc emberszerű figura vadászata jelenik meg két disznóra és négy törpebivalyra.

A régészek szerint a félig ember, félig állat lények ábrázolása arra utal, hogy már jóval korábban megjelent az ember és állat kapcsolatának vallási, transzcendens felfogása, mint az eddig sejthető volt.

A 44 ezer éves alkotáson a fejlett ábrázolási kultúra már minden ismert eleme megjelenik, beleértve a figurativitást, a cselekményábrázolást, illetve a félig ember, félig állat jellegű mitologikus, vallási megjelenítést.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×