eur:
393.6
usd:
363.03
bux:
71118.47
2024. július 8. hétfő Ellák
Nyitókép: Michael Rabenstein/Uni-Klinikum Erlangen

Forradalmian új módszer a rákgyógyításban

Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen a világon elsőként az Erlangeni Egyetemi Klinikán.

Az új robot abban segít, hogy nanorészecskék segítségével a gyógyszert pontosan a céljához juttassa anélkül, hogy a környező szöveteket károsítaná - írta Christoph Alexiou, az egyetem kísérleti onkológiai és nanomedicina tanszékének vezetője.

A nanomedicina olyan részecskékkel dolgozik, amelyek az emberi hajszál átmérőjénél tízezerszer kisebbek.

A nanorészecskéket használó eljárás lényegesen hatásosabbá teheti a kemoterápiát, mellékhatásait pedig a maihoz képest erősen mérsékelné.

A kutatóprojektben - a milliméter milliomodrészével mérhető - vas-oxid-részecskéket használják a gyógyszer szállítóanyagául - írta Alexiou. A részecskéket és a gyógyszert katéteren át juttatják a páciens szervezetébe. A robot mágneses tüskében végződő karja a vas-oxid-részecskéket pontosan arra a helyre vezeti, ahol a gyógyszernek hatnia kell.

A félautomata robot az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben is bevethető lehet.

A klinika közleménye szerint a világon a maga nemében egyedülálló robotot próbababákon tesztelik az engedélyezési eljárás során.

Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért frakció céljai a következő öt évre

Megvannak az új Patrióták Európáért frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×